Čínsky minister zahraničia vyzval Západ, aby rešpektoval opodstatnené obavy Ruska

TA3 TASR
19.2.2022 14:50

Čínsky minister zahraničných vecí Wang I vyzval v sobotu na Mníchovskej bezpečnostnej konferencii Západ, aby rešpektoval obavy Ruska týkajúce sa Ukrajiny. Západní lídri v Mníchove naopak varovali pred spojenectvom Pekingu a Moskvy, ktorého cieľom je zmena súčasného svetového usporiadania. Rusko prebiehajúcu konferenciu v Mníchove bojkotuje.

Čínsky minister zahraničia vyzval Západ, aby rešpektoval opodstatnené obavy Ruska
TASR/AP

Informuje o tom agentúra AFP. "Všetky strany majú právo prejaviť svoje obavy a opodstatnené obavy Ruska by sa preto tiež mali rešpektovať a brať do úvahy," povedal Wang I počas vystúpenia na konferencii, ku ktorej sa pripojil len na diaľku prostredníctvom videospojenia a za pomoci tlmočníka. Vyjadril pritom presvedčenie, že Ukrajina by mala byť "mostom spájajúcim Východ a Západ, a nie frontovou líniou".

Šéf NATO Jens Stoltenberg vo svojom predchádzajúcom vystúpení upozornil NATO, že Peking a Moskva začali nedávno prvýkrát spoločne vystupovať proti rozširovaniu Severoatlantickej aliancie. "Ide o pokus kontrolovať osudy slobodných krajín, prepísať sústavu medzinárodných pravidiel a nanútiť (iným) svoje autoritárske formy vládnutia," povedal.

Šéfka eurokomisie Ursula von der Leyenová v Mníchove obvinila Moskvu z "neskrývaného pokusu" o zmenu svetového usporiadania. Rusko a Čína sa podľa nej spoločne snažia nahradiť "právny štát právom silnejšieho a právo na sebaurčenie zastrašovaním".

Britský premiér Boris Johnson na konferencii zdôraznil potrebu jednoty Západu v ústrety hroziacej ruskej invázii na Ukrajinu, ktorá by podľa neho mala katastrofálne dôsledky. "Ak dôjde k napadnutiu Ukrajiny, šoková vlna zasiahne celý svet," vyhlásil Johnson. Ak by Kremeľ vo svojich útočných plánoch uspel, vyslalo by to medzinárodnému spoločenstvu signál, že "agresívne správanie sa oplatí a že tým správnym prístupom je použitie sily".

Britský premiér varoval, že v prípade ruskej invázie na Ukrajinu by nasledovali sankcie, ktoré by Moskve znemožnili prístup na kapitálové trhy v Londýne.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok