Odvolací proces s exšéfom kontrarozviedky SIS Gašparovičom a expolicajtom Vičanom bude v máji

TA3 TASR
19.2.2022 09:35

Odvolací proces v korupčnej kauze bývalého šéfa kontrarozviedky Slovenskej informačnej služby Petra Gašparoviča a bratislavského expolicajta Ladislava Vičana má byť na Najvyššom súde SR 9. marca. Vlani na jeseň Špecializovaný trestný súd v Pezinku neprávoplatne odsúdil Petra Gašparoviča na 11-ročný nepodmienečný trest odňatia slobody a Ladislava Vičana na desať rokov nepodmienečne.

Odvolací proces s exšéfom kontrarozviedky SIS Gašparovičom a expolicajtom Vičanom bude v máji
TASR/Jakub Kotian

Petrovi Gašparovičovi vymeral prvostupňový súd aj peňažný trest 50-tisíc eur, v prípade nezaplatenia 15-mesačný náhradný trest. Tiež dvojročný ochranný dohľad. Bývalý policajt Ladislav Vičan dostal peňažný trest 40-tisíc eur, v prípade nezaplatenia ročný náhradný trest. Prepadnúť mu má aj automobil. Obaja sa odvolali, vinu popierajú.

"Priamo pre seba a pre inú osobu žiadali a prijali úplatok, čin spáchali vo veľkom rozsahu," uviedla vlani samosudkyňa ŠTS Ružena Sabová. Poukázala na to, že Gašparovič žiadal od podnikateľa Dušana Bočkaya najmenej 350-tisíc, pričom napokon prišlo k odovzdaniu 200-tisíc eur.

Peter Gašparovič a Ladislav Vičan mali podľa obžaloby napomôcť zrušeniu predbežného opatrenia vydaného Kriminálnym úradom finančnej správy, ktorý zablokoval obchodnej spoločnosti Bopal majetok. Rozhodnutie mali pomôcť zvrátiť prijatím úplatku 350-tisíc eur od šéfa spoločnosti Dušana Bočkaya, ktorý mali rozdeliť aj iným. Keďže predbežné opatrenie nezrušili, napokon malo prísť len k vyplateniu zálohy 200-tisíc eur.

Dvojicu zadržali na začiatku decembra 2020 počas akcie Judáš. Národná kriminálna agentúra v rámci nej obvinila osem osôb. Medzi obvinenými boli aj bývalý prezident Policajného zboru Milan Lučanský, námestník SIS Boris Beňa, ako aj ďalší bývalí predstavitelia SIS a bývalí vysokopostavení funkcionári Policajného zboru a finančnej správy. Beňa uzavrel dohodu o vine a treste, dostal trojročný podmienečný trest.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok