Exšéf kontrarozviedky SIS Gašparovič a expolicajt Vičan spoznali svoj trest

TA3 TASR
21.10.2021 14:09

Bývalý šéf kontrarozviedky Slovenskej informačnej služby Peter Gašparovič a bratislavský expolicajt Ladislav Vičan spoznali svoj trest. Spomínaná dvojica čelila obžalobe za obzvlášť závažný zločin prijímania úplatku.

Proti rozsudku sa odvolali

Bývalý šéf kontrarozviedky Slovenskej informačnej služby Peter Gašparovič a bratislavský expolicajt Ladislav Vičan sú vinní z prijímania úplatku. Gašparoviča odsúdil Špecializovaný trestný súd na 11-ročný nepodmienečný trest. Vymeral mu aj peňažný trest 50-tisíc eur, v prípade nezaplatenia 15-mesačný náhradný trest. Tiež dvojročný ochranný dohľad.

Bývalý policajt Ladislav Vičan dostal desaťročný nepodmienečný trest a peňažný trest 40-tisíc eur, v prípade nezaplatenia ročný náhradný trest. Prepadne mu aj automobil.

"Priamo pre seba a pre inú osobu žiadali a prijali úplatok, čin spáchali vo veľkom rozsahu," uviedla samosudkyňa Ružena Sabová. Poukázala na to, že Peter Gašparovič žiadal od podnikateľa Dušana Bočkaya najmenej 350-tisíc, pričom napokon prišlo k odovzdaniu 200-tisíc eur.

Rozsudok nie je právoplatný. Ladislav Vičan a Peter Gašparovič sa odvolali. Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry odvolanie zvažuje. Rozhodnutie hodnotí pozitívne. "Myslím si, že zodpovedá návrhu aj úvahám, ktoré boli predložené v obžalobe," vyhlásil. Obhajca Adrián Kucek sa s rozhodnutím nestotožňuje. "Dôkazná situácia nepreukazuje, že skutok, ktorý bol predmetom obžaloby, sa stal," podotkol.

Státisícový úplatok

Peter Gašparovič a Ladislav Vičan mali podľa obžaloby napomôcť zrušeniu predbežného opatrenia vydaného Kriminálnym úradom finančnej správy, ktorý zablokoval obchodnej spoločnosti Bopal majetok. Rozhodnutie mali pomôcť zvrátiť prijatím úplatku 400-tisíc eur od šéfa spoločnosti Dušana Bočkaya, ktorý mali rozdeliť aj iným. Keďže predbežné opatrenie nezrušili, napokon malo prísť len k vyplateniu zálohy 200-tisíc eur.

V prípade dokázania viny pred súdom im hrozil trest odňatia slobody v trvaní od desať do 15 rokov. Obaja počas pojednávaní vyhlásili, že sú nevinní. Prokurátor žiadal 11-ročný nepodmienečný trest, tiež trest prepadnutia majetku.

Dvojicu zadržali na začiatku decembra 2020 počas akcie Judáš. Národná kriminálna agentúra v rámci nej obvinila osem osôb. Medzi obvinenými boli aj bývalý prezident Policajného zboru Milan Lučanský či námestník Slovenskej informačnej služby Boris Beňa, ako aj ďalší bývalí predstavitelia Slovenskej informačnej služby a bývalí vysokopostavení funkcionári Policajného zboru a finančnej správy. Beňa uzavrel dohodu o vine a treste, dostal trojročný podmienečný trest.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok