Mikulec je nekompetentný, hovorí Saková. Kyselicu nepresvedčilo nič o tom, že by mu nemal dôverovať

TA3
17.2.2022 20:55

Roman Mikulec čelí v parlamente opäť pokusu o vyslovenie nedôvery. Smer-SD ho mieni pranierovať za údajnú účasť na manipulácii vyšetrovaní. Samotný Mikulec to odmieta a spolieha sa najmä na dôveru predsedu vlády Eduarda Hegera. Je otázne, či sa môže spoľahnúť aj na podporu od Sme rodina. Prečo chce opozícia opakovane odvolať Romana Mikulca z funkcie? Podrží ho celá koalícia?

tema_dna_15.jpg
TA3

Igora Matoviča a Romana Mikulca opäť čaká odvolávanie. Opozičný Hlas kritizuje ministra financií za to, že nepredložil žiaden návrh na zastavenie rastu cien energií a potravín. Smer nechce na ministerskej stoličke Romana Mikulca. Sociálni demokrati tvrdia, že Mikulec šéfuje organizovanej skupine obvinených vyšetrovateľov NAKA. Za úlohu vraj majú kriminalizovať opozíciu. Dôkazom majú byť odposluchy spomínaných vyšetrovateľov.

Vyšetrovací tím Oblúk končí. Zrušil ho policajný prezident. Oblúk mal v hľadáčiku obvinených vyšetrovateľov NAKA okolo Jána Čurilu. Informácia prišla len niekoľko dní po tom, čo generálna prokuratúra zverejnila prepis nahrávok, v ktorých odznelo, že sa mali dohadovať na spoločnom postupe proti vyšetrovateľke Úradu Inšpekčnej služby, Diane Santusovej. Tá v minulosti tím Oblúk riadila.

Obvinení vyšetrovatelia sa v nahrávkach rozprávali aj o ministrovi vnútra. Smer preto tvrdí, že za krokmi skupiny vyšetrovateľov stojí práve Roman Mikulec. Minister vnútra bude napriek tomu čeliť odvolávaniu v parlamente. K iniciatíve Smeru sa totiž pridal aj Pellegriniho Hlas.

Denisa Saková, bývalá ministerka vnútra a nezaradená poslankyňa Národnej rady SR zo strany Hlas-SD, si myslí, že súčasný minister vnútra Mikulec mal počas svojho doterajšieho pôsobenia veľa káuz. 

"Pán minister (Mikulec) je nekompetentný," dodala. Saková kritizovala, že Mikulec nekonal na základe zverejnenej správy Slovenskej informačnej služby, ktorá, podľa jej slov, hovorila o tom, že vyšetrovatelia navádzali svedkov a mali ich manipulovať vo svoj prospech. "Pri policajnom prezidentovi ma vyrušuje jeho postoj k opozícii," doplnila.

"Po medializovaných informáciách sa ukazuje, že do tohto manipulovania bol zapojený aj minister vnútra a následne policajný prezident Hamran zrušil celý tento vyšetrovací tím," povedala poslankyňa NR SR. 

"Keď si zoberieme tie detaily, tak tá správa SIS nebola potvrdená," uviedol Lukáš Kyselica, bývalý štátny tajomník ministerstva vnútra a poslanec Národnej rady SR z hnutia OĽANO. Kyselica povedal, že koalícia podrží Romana Mikulca pri odvolávaní. "Neviem, že ako sa k tomu postaví Sme rodina, uvidíme zajtra," dodal. 

Kyselica povedal, že "som vždy za to, aby diskusia bola o faktoch. Nech dá pán Fico alebo pán Pellegrini fakty a nech sa vyvracajú, nech si ľudia spravia názor a potom bude hlasovanie." Nič ho nepresvedčilo o tom, že by nemal dôverovať ministrovi vnútra, dodal.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok