Silný vietor vyčíňal aj v Česku. Bez elektriny zostalo štvrť milióna domácností

TA3 TASR
17.2.2022 10:21

Silný vietor, ktorý vo štvrtok zasiahol Čechy, sever Moravy a Sliezsko, spôsobil výpadky elektrického prúdu a skomplikoval tiež železničnú a cestnú dopravu. Bez elektriny zostalo v ČR viac ako 250-tisíc odberateľov. TASR prevzala informáciu zo spravodajského portálu iDNES.cz.

Praha
TASR/AP

Český hydrometeorologický ústav vydal až do polnoci pre celú Českú republiku varovanie pred silným vetrom. "Silný juhozápadný až západný vietor môže mať v nárazoch rýchlosť 70–110 km/h," varoval ČHMÚ na Twitteri. Do 15.00 h platí vysoký stupeň nebezpečia.

Najhoršia situácia je v Karlovarskom a Stredočeskom kraji. Ako uviedla hovorkyňa spoločnosti ČEZ Distribuce Soňa Holingerová, do 08.30 h evidovali 220-tisíc domácností bez prúdu. Distribučná spoločnosť E.ON., pôsobiaca na juhu Česka, zase hlásila pred 09.00 h výpadok elektriny u 40-tisíc zákazníkov.                              

Dispečing ČEZ Distribuce evidoval vo štvrtok do 07.00 h vyše 100 porúch na vedení vysokého napätia a desiatky ďalších porúch aj na linkách nízkeho napätia.

Hasiči zasahovali od polnoci do 07.00 h v súvislosti s vetrom v 392 prípadoch. V dôsledku popadaných stromov zostali neprejazdné mnohé cesty i železničné trate napríklad v Karlovarskom kraji, kde došlo aj k niekoľkým dopravným nehodám.

V nižších polohách mal vo štvrtok ráno vietor väčšinou rýchlosť do 90 kilometrov za hodinu. Na hore Sněžka v Krkonošiach namerali meteorológovia nadránom nárazy vetra s rýchlosťou 181 km/h, uviedol ČHMÚ. Horská služba Krkonoše preto neodporúča hrebeňové túry, zastavené sú oba úseky lanovky na Sněžku.

V platnosti je do piatkového rána aj výstraha pred nárastom hladín vodných tokov v dôsledku výdatných zrážok. Varovanie pred prvým, najnižším povodňovým stupňom sa týka severu a juhozápadu ČR.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok