Zimné športy zažívajú boom, najviac na lyžiarskych svahoch míňajú mladí Číňania

TA3/hm ČTK
19.2.2022 09:00

Eric Zhang sa narodil v Čchung-čchingu na juhu Číny a vyrastal v teplom podnebí. Keď však odišiel na vysokú školu do New Yorku, prepadol čaru snehu. Od toho času sa stal vášnivým lyžiarom a teraz, keď opäť žije v Číne, vychováva svoje malé dvojčatá ako milovníkov zimných športov.

lyžovanie sneh 1140 px (SITA/AP)
SITA/AP

Píše o tom CNN. Načasovanie by ani nemohlo byť lepšie, pretože Čína hostí zimné olympijské hry v Pekingu. Nová generácia čínskych detí sleduje športovcov ako je Eileen Guová, ako získavajú zlaté medaile, a začína snívať o vlastných športových úspechoch. 

Mladí tam míňajú najviac

Na rozdiel od minulých rokov by teraz deti z celej Číny mohli mať šancu venovať sa zimným športom vďaka krytým zjazdovkám, klziskám, snehovým simulátorom a ďalším atrakciám, ktoré sa objavujú i v najteplejších klimatických oblastiach krajiny. V Šanghaji, Kantone, Čchung-čchingu, Šen-čene, Pekingu a Šen-jangu - najväčších čínskych mestách - sú v súčasnosti miesta, kde sa dospelí aj deti môžu hrať na snehu, i keď je vonku cez 25 stupňov Celzia.

Sen stať sa olympionikom pritom nie je jediným lákadlom. Od začiatku pandémie koronavírusu v marci 2020 sú čínske hranice v podstate uzatvorené. To znamená, že turisti, ktorí by v minulých rokoch mohli vyraziť na lyžovačku do zahraničia, skúmajú možnosti domácej turistiky, aby uspokojili svoju túžbu po snehu. A Zhang je jedným z nich. V minulosti navštívili počas dovolenky japonské mesta Sapporo a jazero Tahoe v Spojených štátoch, aby si zalyžoval. Vlani sa však vydal k jazeru Sun-chua na ďalekom severe provincie Ťi-lin, neďaleko hraníc so Severnou Kóreou.

Zdrojom inšpirácie sú tiež čínske sociálne siete, kde používatelia serverov, ako je weibo alebo WeChat, zdieľajú fotografie z lyžiarskych a snowboardových výletov. "Sú to mladí ľudia a toto je ich cieľ," hovorí Zhang. "Toto sú miesta, kde chcú míňať peniaze - a práve oni sú skupinou, ktorá míňa najviac," dodáva. Na rastúcej obľube zimnej zábavy a športov zarábajú i ďalšie odvetvia, predovšetkým výrobcovia oblečenia do chladného počasia a producenti športového vybavenia.

Má to i odvrátenú stránku

Čínska vláda v posledných rokoch podnikla niekoľko krokov, aby v rámci olympijskej kampane propagovala a podporila rozšírenie zimných športov v krajine. V roku 2016 zverejnila čínska národná športová agentúra ambiciózny plán vybudovať do konca roka 2022 celkom 650 klzísk a 800 lyžiarských stredísk. Vláda uvádza, že od času, kedy Peking pred siedmimi rokmi získal organizáciu zimných olympijských hier, sa do zimných športov zapojilo viac ako 300 miliónov Číňanov.

Rýchly nárast zastrešených športovísk určených pre prevádzkovanie zimných športov má však aj svoju odvrátenú stránku. Mnohé domáce lyžiarske strediská a klziská v Číne nie sú také moderné ako tie v oblastiach v Európe alebo Severnej Amerike. Kvalita športovísk potom môže byť dosť nevyrovnaná a príliš rýchla výstavba tiež môže škodiť životnému prostrediu. Problém je predovšetkým s obrovským množstvom vody, ktorá je potrebná na výrobu umelého snehu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok