Zradca, vypadni z Číny. Fanúšikovia sa pustili do krasokorčuliara USA s čínskymi koreňmi

TA3 ČTK hm
17.2.2022 09:12

Po tom, čo Nathan Chen doviedol USA k striebornej medaile v tímovej krasokorčuliarskej súťaži a získal svoje prvé olympijské zlato v individuálnej súťaži, dočkal sa na čínskej sociálnej sieti weibo vlny kritiky. Užívatelia 22-ročného Američana čínskeho pôvodu označujú za "zradcu", pretože sa rozhodol reprezentovať Spojené štáty, a niektorí ho dokonca vyzývajú, aby "vypadol z Číny".

Zradca, vypadni z Číny.
TASR/AP

Informoval o tom spravodajský server New York Post. Po Chenovom víťazstve sa niektorí užívatelia weibo sťažovali, že je "príliš biely" a amerikanizovaný. K tomu pripojili dlhý zoznam príkladov, kedy podľa nich Chen svojím konaním "uráža Čínu". Chen už skôr odmietol hovoriť v rozhovoroch s čínskymi novinármi s vysvetlením, že jeho čínština nie je príliš dobrá.

Sme ľudské bytosti, odkázal

Chen, ktorý študuje na Univerzite v Yale, sa v októbrovom rozhovore postavil za amerického krasokorčuliara Evana Batesa, kedy odsúdil porušovanie ľudských práv v Číne. Bates sa vtedy tvrdo oprel do "hrozného" spôsobu, akým Čína zachádza s menšinovým etnikom Ujgurov.

prezývky športovcov TASR/AP

Práve porušovanie ľudských práv bolo dôvodom, prečo USA a niekoľko ďalších krajín nevyslali na ZOH v Pekingu žiadnych diplomatických zástupcov.  Bates v priebehu akcie organizovanej Americkým olympijským a paralympijským výborom povedal: "Aj my sme ľudské bytosti, a keď čítame a počujeme o veciach, ktoré sa tam dejú, vôbec sa nám to nepáči. Nenávidíme to, čo sa tam deje." "Súhlasím s tým, čo povedal Evan," dodal Chen. "Myslím si však, že aby došlo k nejakej väčšej zmene, musí existovať sila, ktorá je mimo olympijských hier." 

Odpor proti Chenovi sa zdvihol už v priebehu jeho prvej olympijskej účasti v roku 2018 v kórejskom Pchjongčchangu, kedy jednu zo svojich zostáv predviedol s piesňou z filmu Mao´s Last Dancer (v preklade Posledný Maov tanečník). Tento film opisuje príbeh čínskeho tanečníka, ktorý v 80. rokoch utiekol do Spojených štátov.

Sociálne siete ignoruje

Chen s obhajoval tým, že film nepoznal. "Možno som naivný, ale nerozumel som tomu príbehu a celému systému, ktorý sa za tým skrýva. Len sa mi veľmi páčila tá krásna hudba," uviedol a dodal, že pieseň mu vyberala choreografka.

Chen na žiadnu z kritických a zožieravých poznámok, ktoré na jeho adresu hovoria používatelia čínskeho internetu, nijak nereagoval. Len vyhlásil, že je hrdý na to, že je Američan čínskeho pôvodu. Podľa jeho slov pre neho nie je náročné držať si odstup od internetových odkazov, pretože nemá prístup na čínskej sociálnej platforme. "Tým som zrejme dosť chránený," uviedol. "A nemám v pláne sa na sociálne siete pozerať, pretože viem, že niekedy môže byť ich obsah dosť jedovatý," dodal Chen.

Vyjadril sa tiež k významu Pekingu, kde sa poprvýkrát stretli jeho rodičia. "To, že tu môžem byť, pre mňa znamená celý svet. Moja mama vyrastala v Pekingu... a môj otec tu, samozrejme, prežil dosť času," uviedol.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok