Rusko musí prijať skutočné kroky smerujúce k deeskalácii, zhodli sa Scholz s Bidenom

TA3 TASR
17.2.2022 07:37

Nemecký kancelár Olaf a Scholz a americký prezident Joe Biden vyzvali v stredu Rusko, aby prijalo "skutočné kroky smerujúce k deeskalácii" a zároveň upozornili na to, že doposiaľ nebolo zaznamenané, že by Rusko pristúpilo k výraznému stiahnutiu svojich vojakov z blízkosti ukrajinských hraníc. TASR správu prevzala od agentúry AFP, ktorá o tom informovala na základe vyhlásenia úradu nemeckého kancelára.

Rusko musí prijať skutočné kroky smerujúce k deeskalácii, zhodli sa Scholz s Bidenom
TASR/AP

"Riziko ďalšej vojenskej agresie Ruska proti Ukrajine ostáva stále vysoké. Je potrebná maximálna ostražitosť," uvádza sa vo vyhlásení hovorcu nemeckého kancelára Steffeana Hebestreita, ktorý informoval o obsahu spoločného telefonátu Scholza s Bidenom.

"Rusko musí prijať skutočné kroky smerujúce k deeskalácii," uviedli lídri počas telefonátu. Zároveň zopakovali varovanie, že ak Rusko podnikne ďalšie vojenské kroky proti Ukrajine, bude čeliť "mimoriadne vážnym následkom".

Nemecký kancelár počas telefonátu oboznámil amerického prezidenta tiež o svojich utorkových rokovaniach s ruským prezidentom Vladimirom Putinom, ktoré sa uskutočnili v Moskve.

Obaja lídri zároveň privítali vyhlásenie ruského prezidenta o tom, že diplomatické snahy cielené na vyriešenie ukrajinskej krízy by mali pokračovať.

Scholz a Biden sa tiež zhodli, že je dôležité pohnúť sa smerom k implementácii minských dohôd, ktoré v roku 2015 vyjednali spoločne Rusko, Ukrajina, Nemecko a Francúzsko a taktiež, že je dôležité, aby prišlo k pokroku aj pri rokovaniach v normandskom formáte - skupiny vyslancov štyroch spomínaných krajín, ktorí sa pravidelne stretávajú od ruskej anexie polostrova Krym, ku ktorej prišlo v roku 2014 -, cituje Hebestreita agentúra Reuters.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok