Aliancia vyzvala prezidentku, aby nepodpísala novelu zákona o štátnom občianstve

TA3 TASR
16.2.2022 20:47

Mimoparlamentná maďarská strana Aliancia vyzvala prezidentku Zuzanu Čaputovú, aby nepodpísala novelu zákona o štátnom občianstve a obrátila sa s ňou na Ústavný súd SR. Strana tvrdí, že nespravodlivosť, ktorá trvá od roku 2010, sa stredajším prijatím novely nevyriešila.

Najsilnejšie prejavy Čaputovej: Bludy o covide, podpora Baťovej i zrkadlo Matovičovi a Ficovi
TASR/Martin Baumann

Odvoláva sa na Ústavu SR, ktorá hovorí, že nikomu nemožno odňať štátne občianstvo proti jeho vôli. Parlament prijal novelu, ktorá zmierňuje podmienky straty slovenského občianstva po prijatí cudzieho. "V civilizovanej krajine nemôže byť štátne občianstvo nikomu odňaté proti jeho vôli. Hovorí o tom aj naša ústava. Napriek tomu, že v štátoch EÚ a Európskej rady je inštitút dvojitého občianstva zaužívanou praxou, Slovensko ostalo uzatvorené," povedal na stredajšej tlačovej konferencii šéf Aliancie Krisztián Forró.

Vládna koalícia prijala podľa neho protiústavnú právnu normu a "dokonala" to, čo prvá vláda Roberta Fica (Smer-SD) začala. Zákon je podľa neho naďalej diskriminačný a škodí slovensko-maďarskému spolunažívaniu. "Návrat k stavu, ktorý existoval pred rokom 2010, bude veľmi ťažký," dodal Forró a 16. február označil za čierny deň nielen pre maďarskú komunitu, ale aj pre celé Slovensko. 

"Obraciame sa na pani prezidentku, aby takýto zákon nepodpísala a aby ho poslala na posúdenie Ústavnému súdu," skonštatoval. Aliancia žiada, aby sa umožnilo prijať dvojité občianstvo tak, ako to platilo pred rokom 2010.

Slovenský pas v súčasnosti strácajú ľudia na základe zákona o štátnom občianstve, ktorý prijala prvá vláda Roberta Fica. Niekdajší kabinet reagoval právnou normou v roku 2010 na maďarský zákon, ktorý od roku 2011 zjednodušuje udeľovanie dvojakého občianstva zahraničným Maďarom. Na základe súčasného zákona prichádzajú o slovenský pas tí, ktorí prijali občianstvo iného štátu.

Poslanci Národnej rady SR v stredu prijali novelizáciu zákona. Slováci podľa nej nebudú musieť prichádzať o slovenské občianstvo po prijatí cudzieho občianstva, pokiaľ preukážu najmenej päťročný pobyt v cudzine. Tí, ktorí už stratili slovenský pas prijatím cudzieho občianstva, môžu požiadať o jeho vrátenie, pokiaľ zdokladujú päťročný pobyt v cudzine.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok