Do polície jedine so slovenským občianstvom? Rezort vnútra to navrhuje v novele zákona

TA3 TASR
1.1.2022 13:57

Do Policajného zboru by po novom mohli prijímať iba uchádzačov, ktorí nemajú iné ako slovenské štátne občianstvo. Ministerstvo vnútra Slovenskej republiky to navrhuje v novele zákona o štátnej službe, ktorá je v medzirezortnom pripomienkovom konaní.

Mladí majú o profesiu policajta záujem. Rezort vnútra ich eviduje stovky
Facebook/Polícia Slovenskej republiky

"Podmienka výlučného štátneho občianstva Slovenskej republiky je odôvodnená tým, že služobný pomer policajta sa zakladá k štátu, teda k Slovenskej republike a vernosť Slovenskej republike sľubuje v služobnej prísahe každý občan pri vzniku jeho služobného pomeru," zdôvodnil rezort.

Úpravou reaguje aj na navrhované zmeny v zákone o štátnom občianstve, ktoré umožňujú nadobúdať cudzie štátne občianstvo bez straty slovenského. O novele, týkajúcej sa získavania občianstva, by mal parlament rokovať v druhom čítaní na februárovej schôdzi.

Cieľom predloženej novely zákona o štátnej službe príslušníkov Policajného zboru má byť zatraktívnenie štátnej služby policajtov a zvýšenie transparentnosti pri jej vykonávaní. Do polície by sa podľa návrhu mohli opäť prijímať už 18-roční uchádzači. Legislatíva upravuje tiež požiadavky na policajtov a podobu majetkových priznaní. Zvýšiť sa má aj príspevok na bývanie a zaviesť sa má náborový či motivačný príspevok.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok