Morawiecki kritizuje verdikt Súdneho dvora EÚ voči Poľsku. Podľa neho prekračuje svoje kompetencie

TA3 TASR
16.2.2022 17:48

Poľský premiér Mateusz Morawiecki v stredu označil rozhodnutie Súdneho dvora Európskej únie (SDEÚ), ktorý zamietol sťažnosti Poľska a Maďarska proti mechanizmu podmienenosti právneho štátu, za ďalší krok, ktorým "inštitúcie EÚ prekračujú svoje kompetencie".

Morawiecki v Moldavsku: Poľsko pomôže Ukrajine s výcvikom pilotov stíhačiek F-16
AP Photo/Andreea Alexandru

"Ťažko povedať, že by nás rozsudok Súdneho dvora EÚ nejakým spôsobom prekvapil, pretože inak by Únia a SDEÚ odporovali vlastnej judikatúre, s ktorou hlboko nesúhlasíme," povedal Morawiecki na tlačovej konferencii a dodal, že samotné inštitúcie EÚ si teraz stanovujú hranice svojich kompetencií, hoci by to tak podľa neho nemalo byť. "Hranice kompetencií sú striktne definované v zmluvách (EÚ)," dodal šéf poľského vládneho kabinetu s tým, že "centralizácia štruktúr EÚ je nebezpečný proces".

Morawiecki tiež upozornil, že podľa rozsudku Súdneho dvora EÚ možno mechanizmus podmienenosti uplatniť len v prípade porušenia pravidiel upravujúcich čerpanie fondov EÚ. Poznamenal tiež, že podľa Európskeho úradu pre boj proti podvodom (OLAF), ktorý vyšetruje a preveruje, či sa prostriedky EÚ vynakladajú v súlade s právom EÚ, je v Poľsku takmer štyrikrát menej nezrovnalostí pri hospodárení s eurofondmi, ako je priemer EÚ.

Hovorca poľskej vlády Piotr Müller v tejto súvislosti vymenoval desať krajín, ktoré podľa správy OLAF "fungujú oveľa horšie" ako Poľsko. V tejto súvislosti konkrétne menoval aj Slovensko.

Rozhodnutie Súdneho dvora EÚ otvorilo možnosť bloku zastaviť financovanie obnovy po pandémii v miliardách eur pre členské štáty, ktoré porušujú európske zákony o zásadách právneho štátu. Poľská vláda bola obvinená z podkopávania princípov právneho štátu prostredníctvom série zmien v súdnom systéme.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok