Putin chce podľa Morawieckeho rozbiť NATO, Johnson hovorí o šikane silného štátu

TA3 TASR
10.2.2022 17:06

Politickým cieľom ruského prezidenta Vladimira Putina je rozbitie Severoatlantickej aliancie. Vyhlásil to vo štvrtok poľský premiér Mateusz Morawiecki na spoločnej tlačovej konferencii so svojím britským kolegom Borisom Johnsonom vo Varšave. Informuje o tom na základe správy webu poľského denníka Rzeczpospolita.

Putin chce podľa Morawieckeho rozbiť NATO, Johnson hovorí o šikane silného štátu
TASR/AP

Ako pokračoval Morawiecki, nástrojom agresie pri sledovaní "imperiálnych záujmov" sa môže stať čokoľvek, vrátane plynovodu, migrantov či internetu. Zároveň vyzval Nemecko, aby sa zaviazalo k tomu, že plynovod Severný prúd 2 (Nord Stream 2) "nebude použitý ako element vydierania" zo strany Ruska.

Podľa poľského premiéra sa NATO nedá zastrašiť Ruskom a odpoveďou Kremľu je jednota Aliancie a vojenské posilňovanie jej východného krídla. Johnson na tlačovej konferencii zdôraznil potrebu deeskalácie napätia ohľadne Ukrajiny. Tá sa dá podľa neho dosiahnuť tak, že Rusko stiahne svoje jednotky z blízkosti hraníc s Ukrajinou.

"Nebudeme akceptovať svet, v ktorom by chcel silný sused šikanovať alebo napádať svojich susedov," citovala Johnsona britská stanica BBC. Krátko pred Johnsonom prišli do Poľska prví z 350 členov britskej námornej pechoty, aby posilnili vojenskú prítomnosť Spojeného kráľovstva v Poľsku. Umiestnení majú byť na juhovýchode Poľska blízko hraníc s Ukrajinou.

Od roku 2017 je na severovýchode Poľska približne 150 britských vojakov v rámci misie vedenej Spojenými štátmi. V decembri 2021 prišla do Poľska aj stovka britských ženistov. Tí asistujú pri výstavbe oplotenia na poľsko-bieloruských hraniciach, ktoré má brániť v pohybe nelegálnych migrantov smerom z Bieloruska.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok