Europoslanci vyzývajú na aktívnejší prístup v boji proti rakovine, vypracovali návrhy

TA3
15.2.2022 21:29

Boj s rakovinou musel v ostatných dvoch rokoch ustúpiť covidu. Preplnené nemocnice posielali onkologických pacientov na čakačku, ošetrenia aj operácie sa odsúvali. Poslanci Európskeho parlamentu v Štrasburgu preto vyzývajú na aktívnejší prístup. Európskej komisii posúvajú návrhy, ktoré - dúfajú – budú čoskoro realitou.

Odsunutie boja s rakovinou na druhú koľaj viedlo europoslancov k vytvoreniu osobitného výboru zaoberajúceho sa týmto problémom. Počas minulého roka vypracoval viacero opatrení -  napríklad garantované fungovanie cezhraničnej zdravotnej starostlivosti pre onkologických pacientov.

Europoslanci chcú tiež uľahčiť život už vyliečených onkologických pacientov, ktorí majú často problémy, napríklad pri získaní poistenia. Tomuto by tiež mal byť koniec. V požiadavkách poslancov je aj posilnenie prevencie rakoviny, a to nielen formou skríningov.

Tieto a ďalšie odporúčanie smerujú po aktuálnom schválení z europarlamentu do Európskej komisie. Tá z nich musí v priebehu najbližších mesiacov vypracovať návrh záväznej legislatívy.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok