Protiatómové bunkre by ukryli asi štvrťmilióna ľudí, kedysi boli azda v každej bytovke

TA3/hm
16.2.2022 06:00

Odolné a plynotesné úkryty na Slovensku by v čase hroziaceho nebezpečenstva dokázali poskytnúť útočisko zhruba 250-tisícom ľuďom. Zvyšok populácie by sa musel ukryť v tzv. jednoduchých úkrytoch vybudovaných svojpomocne v rodinných domoch. Protiatómové úkryty, ktoré sa stavali pred vyše polstoročím počas studenej vojny, majú dnes zväčša v správe obce a mestá. Ako vyzerajú a čo sa v nich nachádza?

Protiatómové bunkre by ukryli asi štvrťmilióna ľudí, kedysi boli azda v každej bytovke
banm.sk (ilu)

V čase stupňujúceho sa napätia na Ukrajine sa nám do redakcie ozval čitateľ, ktorého zaujímalo, v akom stave sú dnes počas hroziaceho konfliktu v susednom štáte protiatómové úkryty na Slovensku, ktoré boli kedysi bežnou súčasťou stavieb.

Ukrylo by sa v nich 250-tisíc ľudí

Ako pre TA3 uviedlo ministerstvo vnútra, na Slovensku sa nachádza približne 1500 odolných a plynotesných úkrytov. V hlavnom meste sa ich nachádza približne jedna štvrtina, ostatné sú rovnomerne rozmiestnené po mestách na celom Slovensku. "Tieto úkryty majú súhrnnú kapacitu okolo 250-tisíc ukrytých," uviedol v odpovedi Tlačový odbor Ministerstva vnútra SR s tým, že pre zvyšnú populáciu sa ráta s budovaním tzv. jednoduchých úkrytov, ktoré sa budujú svojpomocne v rodinných domoch a iných stavbách.

Evidenciu úkrytov vo svojom územnom obvode vedú okresné úrady, časť z nich spadá pod správu miest a obcí, ktoré zodpovedajú za ich celkový stav. Všetky úkryty civilnej ochrany - odolné aj plynotesné - sa stavali v 60. a 70. rokoch 20. storočia počas studenej vojny medzi Sovietskym zväzom a USA, a podľa ministerstva ich technický stav zodpovedá aj ich veku. V "relatívne dobrom stave" sú najmä úkryty vo veľkých priemyselných podnikoch.

Najväčším úkrytom je pražské metro

Úkrytov civilnej ochrany je podľa portálu idnes.cz v susednom Česku viac ako 5700, väčšina z nich je už vyradená z prevádzky. Pre nevyhovujúci stav ubúdajú každým rokom. V roku 2018 ich bolo prevádzkyschopných 1845. Úkryt by mohli poskytnúť viac ako jednému miliónu ľudí. Polovica kapacity sa nachádza pod hlavným mestom Praha. Väčšina z nich vznikla v 50. a 60. rokoch minulého storočia. 

Ako protiatómové úkryty sa budovali a konštruovali aj stanice a tunely metra. "Ochranný systém pražského metra v sebe preto ukryje hneď 332-tisíc ľudí a ďalších pätnásť tisíc ľudí by sa mohlo schovať v špeciálne upravenom Strahovskom tuneli," píše idnes.cz.

Praha_metro TASR/AP

Úkryty sú na prenájom

V novších stavbách sa už na Slovensku plynotesné a odolné úkryty neprojektovali. Ako priestor na ukrytie sa vyčlenili podzemné priestory. Tie by v prípade nebezpečenstva vedeli zmeniť účel využitia a po úprave by mohli slúžiť na ukrytie. Skombinované bývajú aj s garážami.  

"Ochranné stavby je možné v zmysle legislatívy použiť v mierových časoch „dvojúčelovo“ pri nutnosti zachovania ich ochrannej funkcie. Jediným rozdielom s takto nevyužívanými úkrytmi sú iné časové normy pre ich uvedenie do pohotovosti. Samozrejme to predpokladá ich správnu údržbu zo strany majiteľa / prevádzkovateľa," uviedlo MV SR.

Práve z mnohých priestorov, ktoré kedysi slúžili ako protiatómové úkryty, sa po revolúcii stali hudobné kluby, sklady, ateliéry či skúšobne. Vyše štvrťstoročie takto fungoval legendárny bratislavský Subclub. Úkryty ponúka na prenájom napríklad aj mestská časť Bratislava - Nové Mesto. Cena za ročný prenájom ochrannej stavby civilnej ochrany je 20 eur za meter štvorcový. Na webe zverejnili aj fotografie jednotlivých ponúkaných úkrytov, ktoré sa v mestskej časti nachádzajú.

Ako sa uvádza v podmienkach prenájmu, priestory nesmú slúžiť na komerčné učely, ako reštaurácie, či predaj obrátkového tovaru. Nesmú v nich byť uskladnené chemikálie alebo iné prchavé látky. V priestoroch sa nesmie meniť podlahové riešenie, búrať a zasahovať do konštrukcie priestoru alebo do filtračných zariadení a vybavenia. V prípade hroziaceho útoku alebo nebezpečenstva je potrebné priestor vysťahovať do 12 hodín. 

Čím sú úkryty vybavené?

Úkryty sú podľa ministerstva vnútra vybavené podľa typu a druhu zariadeniami na zásobovanie vodou a elektrickou energiou, filtračným a ventilačným zariadením, kanalizačným zariadením alebo zariadením na prečerpávanie splaškov. Vo výbave sa nachádzajú odmorovacie priepusty vrátane sprchovej ružice, batérie a roštu. Nachádzajú sa v nich aj WC a umyvárne či spojovacie zariadenia.

Zásoby konzerv a cestovín v úkrytoch nie sú. Ako ministerstvo podotklo, potravinami, liekmi a zdravotníckymi potrebami (okrem lekárničiek) sa úkryty nevybavujú. Mali by byť súčasťou batožiny každej ukrývanej osoby. Pri prípadnom ukrytí je potrebné si so sebou vziať osobné doklady, dôležité dokumenty, peniaze, cennosti malých rozmerov, lieky, vitamíny, nevyhnutné zdravotnícke potreby, základné trvanlivé potraviny a nápoje v nepriepustných obaloch na dva až tri dni. Ďalej aj predmety používané na osobnú hygienu, náhradné oblečenie a obuv, prikrývku alebo spacák a tiež svietidlo. Odporúčaná celková hmotnosť batožiny je maximálne 10 až 15 kilogramov na osobu. 

"Masky CO typu CM-3, CM-4 s príslušnými filtrami sa môžu v úkrytoch nachádzať, ak majú v rámci dvojúčelného využitia využitý úkryt aj ako sklad materiálu civilnej ochrany," dodalo MV SR.

Máš dobrý tip na reportáž?

Stiahni appku a pošli video zaujimavých udalostí z tvojho regiónu.

Zistiť viac
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok