Kuleba: Ukrajine a Západu sa podarilo diplomaciou odvrátiť inváziu Ruska

TA3 TASR
15.2.2022 14:19

Ukrajine a jej spojencom zo Západu sa spoločným diplomatickým úsilím podarilo zabrániť Rusku v ďalšej eskalácii a odvrátiť jeho inváziu. Podľa agentúry AFP to v utorok na brífingu v Kyjeve vyhlásil ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba.

"Už je polovica februára a vidíte, že diplomacia pokračuje v práci," dodal.

Kulebovo vyjadrenie prišlo deň po tom, čo Rusko nechalo otvorené dvere pre ďalšie rozhovory so Západom s cieľom vyriešiť patovú situáciu vyvolanú odporom Moskvy voči vplyvu NATO vo východnej Európe a ambíciami Ukrajiny, ktorá sa jedného dňa chce stať členom aliancie.

Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov totiž v pondelok na stretnutí s ruským prezidentom Vladimirom Putinom konštatoval, že existuje "šanca" na dosiahnutie dohody o bezpečnosti so Západom.

AFP toto Lavrovovo vyjadrenie označila za možné zmiernenie v čase stupňujúceho sa napätia v súvislosti s Ukrajinou. Podľa AFP Lavrov v rozhovore s Putinom naznačil, že Moskva je pripravená pokračovať v rokovaniach so Západom.

Medzičasom ruské ministerstvo obrany v utorok oznámilo, že časť z viac ako 100-tisíc vojakov rozmiestnených v blízkosti ukrajinských hraníc sa po ukončení vojenských cvičení začína vracať do miest svojej stálej dislokácie.

Ukrajinci spochybňovali americké správy

Agentúra AFP pripomenula, že ukrajinskí predstavitelia strávili týždne spochybňovaním správ amerických tajných služieb naznačujúcich, že Rusko pripravuje bezprostredný útok na svojho západného suseda.

Kuleba však v utorok upozornil, že napätie pozdĺž ukrajinských hraníc zostáva vysoké a že Rusko by malo stiahnuť aj svoje zostávajúce jednotky.

"Hovorí sa: Never tomu, čo počuješ, ver tomu, čo vidíš. Keď uvidíme odsun, budeme veriť v deeskaláciu," povedal.

Tlačová agentúra Interfax-Ukrajina s odvolaním sa na ukrajinský rezort diplomacie v pondelok večer informovala, že Kuleba sa stretol s veľvyslancami členských štátov Európskej únie na Ukrajine a začal sériu brífingov pre diplomatické misie akreditované na Ukrajine.

Ocenil prítomnosť diplomatov v Kyjeve "v tomto čase, kritickom pre našu krajinu," a označil ju za prejav "skutočnej solidarity".

Minister poďakoval najmä vedúcemu Delegácie EÚ na Ukrajine Mattimu Maasikasovi za jeho aktívne úsilie o posilnenie vzťahov medzi Ukrajinou a Európskou úniou.

Kuleba tiež zdôraznil záujem Ukrajiny pokračovať v plnohodnotných aktivitách Osobitnej pozorovateľskej misie OBSE na Ukrajine a prediskutoval s veľvyslancami kroky na udržanie potrebného počtu medzinárodných pozorovateľov v Donbase.

Okrem toho minister upozornil diplomatický zbor na "nevojenskú zložku ruskej agresie", keď sa Rusko "na pozadí zvyšujúcej sa vojenskej prítomnosti v blízkosti štátnych hraníc a na dočasne okupovaných územiach" snaží podkopať ekonomickú a finančnú stabilitu Ukrajiny.

Ukrajina dostane takmer dve miliardy eur

Kuleba v utorok na brífingu podľa agentúry TASS ocenil rozhodnutie viacerých partnerov poskytnúť ekonomike Ukrajiny dodatočnú rozsiahlu pomoc a označil to za "veľmi pozitívny signál".

Dodal, že "doslova za posledných 24 hodín" boli prijaté rozhodnutia týkajúce sa sumy "takmer dvoch miliárd dolárov".

Agentúra Interfax-Ukrajina v utorok informovala, že Kuleba v pondelok večer absolvoval aj rokovania s generálnym tajomníkom OSN Antóniom Guterresom. Na sociálnej sieti Twitter po týchto rozhovoroch Kuleba napísal, že OSN by sa mohla stať aktívnym účastníkom diplomatických rokovaní s cieľom znížiť napätie okolo Ukrajiny.

Guterres v pondelok vo virtuálnom formáte oddelene hovoril aj s ruským ministrom zahraničných vecí Sergejom Lavrovom.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok