Aj Scholz odmietol ruské testy na covid. Cieľom schôdzky s Putinom je zmiernenie obáv a napätia

TA3 TASR
15.2.2022 14:22

V Moskve sa v utorok začali rokovania medzi šéfom Kremľa Vladimirom Putinom a nemeckým kancelárom Olafom Scholzom s cieľom zmierniť napätie a obavy Západu ohľadom prípadného útoku Ruska na Ukrajinu.

Scholzovi ide o dobré vzťahy

"Žiaľ, značný priestor budeme musieť venovať otázkam súvisiacim so situáciou v Európe a bezpečnosťou," povedal Putin na úvod schôdzky so Scholzom s tým, že zhovárať sa budú aj o Ukrajine a energetických otázkach. Kancelár poukázal na súčasnú "ťažkú situáciu" ohľadne mieru a bezpečnosti v Európe. Dodal, že je preto rád príležitosti osobne tieto veci prerokovať s ruským prezidentom. Kancelár zdôraznil tiež dôležitosť zachovania dobrých hospodárskych vzťahov s Ruskom.

Scholz a Putin počas schôdzky sedia na opačných koncoch vyše šesťmetrového stola, podobne ako to bolo na stretnutí šéfa Kremľa a francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona minulý týždeň. Dôvodom je, že Scholz i Macron sa po príchode do Moskvy odmietli dať otestovať ruským testom na koronavírus. Scholz, ktorý v utorok predpoludním pristál v Moskve, sa dal otestovať ešte na palube lietadla lekárkou nemeckého veľvyslanectva v Rusku, pričom test si doviezol z vlasti.

Obsiahly rozhovor

Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov poznamenal, že tieto okolnosti a väčší fyzický odstup medzi Putinom a Scholzom nebudú mať nijaký vplyv "na charakter rokovaní, ich obsah ani trvanie". Dodal, že má ísť o obsiahly rozhovor.

V pondelok sa Scholz stretol v Kyjeve s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským, ktorého uistil o pretrvávajúcej podpore Kyjeva zo strany Berlína. Západné krajiny varujú Moskvu, že v prípade útoku na Ukrajinu zavedú rozsiahle ekonomické sankcie, okrem iného aj voči projektu plynovodu Severný prúd 2 (Nord Stream 2), ktorý má zdvojnásobiť dodávky ruského plynu do Európy.

Rusko v utorok oznámilo, že začalo sťahovať časť svojich vojakov rozmiestnených v blízkosti ukrajinských hraníc, čo by mohlo naznačovať snahu o deeskaláciu. Moskva však zároveň dodala, že ide o vopred plánovaný a bežný postup po ukončení cvičení v Južnom a Západnom vojenskom okruhu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok