Ruská Duma požiada Putina o uznanie republík na Donbase. Kuleba tvrdí, že to bude koniec minských dohôd

TA3 TASR
15.2.2022 13:26

Štátna duma, dolná komora ruského parlamentu, v utorok na svojom zasadnutí prijala uznesenie o okamžitom zaslaní výzvy prezidentovi Ruskej federácie o potrebe uznania samozvaných entít Donecká ľudová republika a Luhanská ľudová republika za nezávislé štáty.

Ruskí poslanci žiadajú Putina o uznanie republík na Donbase. Kuleba tvrdí, že to bude koniec minských dohôd
TASR/AP

Podpredseda vlády Doneckej ľudovej republiky Vladimir Antonov v rozhovore pre Interfax toto rozhodnutie Dumy ocenil a dodal, že občania republiky i "veľkého Ruska" tento krok už dlho očakávali. Informovala o tom v utorok agentúra Interfax.

Mohli sa rozhodnúť medzi dvomi návrhmi

Poslanci Dumy v utorok posudzovali dva návrhy výzvy. Jeden z nich je iniciatívou skupiny komunistických poslancov. Táto výzva je adresovaná prezidentovi Vladimirovi Putinovi a žiadajú ho ňou, aby uznal Doneckú ľudovú republiku a Luhanskú ľudovú republiku.

Na posúdenie dostali poslanci aj druhý, alternatívny návrh – návrh uznesenia, ktorým sa spomínaná výzva najprv postúpi ministerstvu zahraničných vecí na prerokovanie s ďalšími zainteresovanými rezortmi a na pripomienkovanie.

V hlasovaní získal viac hlasov návrh komunistov – 351. Iniciatíva najväčšej parlamentnej frakcie, vládnej strany Jednotné Rusko, dostala podporu 310 hlasov.

Predseda Štátnej dumy Viačeslav Volodin po hlasovaní uviedol, že uznesenie o výzve Štátnej dumy adresovanej prezidentovi bude ihneď podpísané a zaslané hlave štátu.

Kuleba upozorňuje na minské dohody

Ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba ešte predtým v priebehu utorka upozornil, že ak Moskva uzná samozvané proruské republiky na východe Ukrajiny, bude to znamenať, že Rusko de facto i de iure odstupuje od minských dohôd "so všetkými z toho vyplývajúcimi dôsledkami". Píše o tom agentúra Interfax-Ukrajina.

Predseda výboru Štátnej dumy pre medzinárodné záležitosti Leonid Sluckij sa po hlasovaní vyjadril, že uznanie oboch republík nebude znamenať revíziu minských dohôd.

"Nemyslím si, že kvôli tomu bude Minsk-2 revidovaný, hoci oficiálni predstavitelia v Kyjeve a ich západní učitelia to určite budú požadovať," povedal Sluckij na otázku ukrajinského Interfaxu.

Vyjadril tiež presvedčenie, že "jednoducho neexistuje iný základ, iný systém súradníc pre normalizáciu vzťahov na Ukrajine medzi Kyjevom a juhovýchodom" Ukrajiny.

Vyhlásil tiež, že podľa jeho názoru "lídri štátov normandského formátu zostanú na rovnakej pozícii ako my", lebo "okrem minských dohôd stále nemáme iný základ pre normalizáciu vzťahov na Ukrajine".

Ešte pred hlasovaním Dumy hovorca Kremľa Dmitrij Peskov na brífingu vyhlásil, že ruskí občania reagujú na všetko, čo sa deje v Donbase, veľmi citlivo, takže aj otázka uznania samozvaných republík je veľmi aktuálna. Súčasne uviedol, že Rusko je naďalej odhodlané dohody z Minska implementovať.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok