Horskí záchranári majú za sebou náročnú akciu. Ich pomoc potrebovalo päť horolezcov

TA3 TASR
15.2.2022 13:41

Horskí záchranári z Vysokých Tatier majú za sebou náročnú záchrannú akciu. Z Horskej záchrannej služby informovali, že o pomoc ich požiadali v pondelok, 14. februára, večer dve skupiny poľských horolezcov, ktorí liezli pilierom na Ušatú vežu.

Horskí záchranári majú za sebou náročnú akciu. Ich pomoc potrebovalo päť horolezcov
TASR/Vladimír Benko/MV SR (ilu)

Prvá skupina troch horolezcov doliezla na Ušatú vežu a spočiatku žiadala len telefonickú navigáciu na zostup Nemeckým rebríkom. Keďže sa im ani po viac ako hodine nepodarilo trafiť zostupovú trasu, požiadali o pomoc. "Z Chaty pri Zelenom plese prišla žiadosť o pomoc pre ďalšiu dvojicu, ktorá liezla za trojicou horolezcov. S dvojicou sa nedalo telefonicky spojiť, nachádzali sa v exponovanom teréne v blízkosti piliera na Ušatú vežu, no potme nedokázali pokračovať ďalej a ani zostúpiť," priblížila Horská záchranná služba.

Na pomoc uviaznutým horolezcom odišli záchranári Horskej záchrannej služby zo Starého Smokovca. Pred polnocou sa im podarilo dosiahnuť trojicu horolezcov, ktorá doliezla na vrchol. Pomocou istenia lanovou technikou s nimi zostúpili na chatu. "Následne po komunikácii s dvojicou horolezcov, ktorá sa nachádzala nižšie, vzhľadom na terén a časovú dostupnosť k nim sa dohodli, že počkajú do svitania a v skorých ranných hodinách prebehne evakuácia pomocou vrtuľníka," dodáva Horská záchranná služba.

Posádka leteckých záchranárov vzlietla hneď po svitaní. V Starom Smokovci vyzdvihla na palubu dvoch záchranárov Horskej záchrannej služby, ktorých následne vysadili pri uviaznutej dvojici. Muža a ženu pripravili na letecký transport. "Postupne boli obaja pomocou palubného žeriava evakuovaní z terénu a vysadení pri Chate pri Zelenom plese, kde si ich prevzal do starostlivosti lekár leteckých záchranárov," doplnili horskí záchranári s tým, že po vyšetrení zostali na vlastnú žiadosť na chate.

Máš dobrý tip na reportáž?

Stiahni appku a pošli video zaujimavých udalostí z tvojho regiónu.

Zistiť viac
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok