Primátor Kežmarku a ďalší poslanci kritizujú súdnu mapu, obávajú sa zrušenia okresného súdu

TA3 TASR
15.2.2022 11:53

Poslanci Národnej rady SR Ján Ferenčák (nezaradený) a Jana Majorová Garstková (OĽANO) kritizujú návrh súdnej mapy, pretože predpokladá zrušenie okresného súdu v Kežmarku, respektíve jeho presunutie pod Okresný súd v Poprade. Ferenčák, ktorý je zároveň primátorom Kežmarku, uviedol, že neexistuje presvedčivá analýza na takýto krok. Podľa návrhu má ostať zachované pracovisko súdu v Kežmarku, no Majorová Garstková žiada vysvetlenie významu pojmu pracoviska pod okresným súdom. Vyčítala ministerke spravodlivosti Márii Kolíkovej, že jej neodpovedala na list a nenavštívila kežmarský súd.

Rozhýbu deti i seniorov. Kežmarok bude Európskym mestom športu 2022
TASR/Kristína Mayerová

Poslankyňa podporí posunutie návrhu do druhého čítania a počká na pozmeňujúci návrh. Žiada zachovanie pracoviska súdu v Kežmarku, inak nebude môcť návrh v druhom čítaní podporiť. Poslanec Lukáš Kyselica (OĽANO) dúfa, že pozmeňujúci návrh nepríde na poslednú chvíľu, ale v predstihu, aby sa s ním mohol každý oboznámiť.

Ferenčák víta cieľ reformy, no hovorí, že okrem radikálneho zásahu do existujúceho stavu nedáva presvedčivú odpoveď na jeho dosiahnutie. V návrhu mu chýbajú presvedčivé dáta, vyčíta mu vágne argumenty. "Súdna mapa by v prípade jej uskutočnenia predstavovala len experiment," dodal. Okresný súd v Kežmarku má podľa neho opodstatnenie. Jedným z cieľov reformy je špecializácia súdov. Ferenčák reagoval, že sudcovia na kežmarskom súde už sú špecializovaní na jednotlivé agendy. Kritizoval tiež problematickú časovú dostupnosť cestovania do Popradu.

Poslanec Tomáš Lehotský (SaS) reagoval, že žiaden súd sa nebude rušiť, ani ten kežmarský. Keďže sídlo súdu má byť v Poprade, nedá sa podľa neho hovoriť o ťažšej dostupnosti. "Žiadna časová dostupnosť sa týmto spôsobom nezhorší," povedal Lehotský. Majorová Garstková považuje reformu za veľmi dôležitú, no problematický je návrh, ako ciele dosiahnuť. Zmeny sa podľa nej výrazne dotýkajú okresov Kežmarok, Poprad a Stará Ľubovňa. Dodala, že ešte v októbri listom vyjadrila nesúhlas a znepokojenie, no nedostala odpoveď.

Poslankyňa a primátorka Skalice Anna Mierna (OĽANO) takisto kritizuje návrh súdnej mapy. Tvrdí, že od roku 2016 je skalický súd v prvej desiatke najviac aktívnych súdov na Slovensku. Nevidí dôvod na rušenie tejto inštitúcie a nedostala podložené konkrétne dôvody. Spolu s Majorovou Garstkovou vidia v návrhu politický kontext.

Kolíková deklarovala, že každý sudca si môže byť istý svojím miestom. Poslancov požiadala o podporu reformy. Je podľa nej kľúčová preto, aby bola spravodlivosť dostupná v najlepšej kvalite pre všetkých. "Bez takejto zmeny nie je možné, aby sme mali kvalitnejšiu justíciu," poznamenala. Pred budovou parlamentu protestujú proti návrhu súdnej mapy desiatky ľudí, skandujú heslá ako napríklad "Stop súdnej mape".

Máš dobrý tip na reportáž?

Stiahni appku a pošli video zaujimavých udalostí z tvojho regiónu.

Zistiť viac
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok