Olympijský miláčik sa dostal pod paľbu kritiky, fanúšikovia nad bacuľatou pandou ohŕňajú nos

TA3 ČTK hm
16.2.2022 09:00

Maskot zimných olympijských hier v Pekingu, hravá panda v ľadovej kombinéze, bol miláčikom davov - kým nezačal hovoriť. Fanúšikovia zaplavili čínske sociálne siete, aby si na nich vyliali svoj hnev nad hlbokým, mužským hlasom, ktorým panda Bing Dwen Dwen prehovorila v programe, ktorý odvysielala štátna televízia CCTV.

Maskot
TASR/Jaroslav Novák

Napísal o tom spravodajský server CNN. "Maskot Bing Dwen Dwen začal hovoriť. Bol som hrozne rozčarovaný," napísal jeden z komentátorov na čínsku sociálnu platformu weibo. Ďalší označil hlas pandieho maskota za "nechutný" a uviedol, že nebol schopný sa na program pozerať až do konca. Jeden z príspevkov sťažujúci sa na maskotov hlas sa na sieťach dočkal viac ako 20-tisíc zdieľaní.

Bing Dwen Dwen - teda skôr reportér v nafukovacom obleku maskota - robil rozhovor s čínskou freestylovou lyžiarkou Jang Šuo-žuej. Obsah rozhovoru sa však stratil v smršti internetovej nevôle. Kritika prišla veľmi rýchle a zdá sa, že čínsku televíznu stanicu zaskočila. CCTV program vopred dosť propagovala, ale v stredu ho zo svojich stránok stiahla. Cenzori sa tiež pokúsili kritiky umlčať a na sociálnej sieti weibo zakázali niektoré hashtagy, napríklad: "Bing Dwen Dwen začal hovoriť".

olympiáda_Peking_maskot_suvenír TASR/AP

Zásah však prišiel po tom, čo mnohí stihli vyjadriť svoje sklamanie. "Ranilo ma to. Otvoril som online predajný server Taobao a chcel som si kúpiť prívesok na kľúče, na ktorom je Bing Dwen Dwen. No potom sa mi pripomenul ten hlas muža v stredných rokoch," napísal jeden z používateľov sociálnej siete. "Nechcem, aby Bing Dwen Dwen hovoril "strýcovským" hlasom. Je to predsa malá, milučká panda," uviedol iný.

Bacuľatá panda si získala srdcia fanúšikov tohtoročných zimných olympijských hier. Zúčastnila sa úvodného ceremoniálu, sprevádza jednotlivými disciplínami tancom na pódiu a malé plyšové pandy dostávajú aj víťazní športovci. Reklamné predmety s týmto maskotom sa vraj predávajú "ako teplé rožky" a pekinský organizačný výbor už vyzval na zvýšenie ich výroby, aby mohol uspokojiť fanúšikov.

Avšak popularita maskota by mohla utrpieť pre nevhodne zvolený hlas ranu. Niektorí užívatelia sa dokonca neváhali ponoriť do olympijských pravidiel - a argumentujú tým, že olympijskí maskoti podľa zásah Medzinárodného olympijského výboru nemajú hovoriť, aby sa uchoval ich genderovo neutrálny status.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok