Zostávajú spoľahliví. Zelenskyj vyzval politikov a oligarchov, aby sa na Ukrajinu vrátili do 24 hodín

TA3 TASR
15.2.2022 09:15

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vyzval podnikateľov a politikov, ktorí v uplynulých dňoch odcestovali z Ukrajiny, aby sa do 24 hodín vrátili.

Pokus o vraždu poradcu ukrajinského prezidenta bol zrejme politicky motivovaný
TASR/AP

Podľa spravodajského webu Meduza.io to Zelenskyj - aj v mene parlamentu a vlády - vyhlásil v pondelok v Kyjeve na spoločnej tlačovej konferencii s nemeckým kancelárom Olafom Scholzom. Z jeho slov vyplynulo, že čas ohrozenia Ukrajiny by sa mal stať dôležitým okamihom, keď sa zjednotí celý ukrajinský národ.

Dodal, že v prípade, že jeho výzva adresovaná podnikateľom a politikom zostane nevypočutá, "my všetci, ako krajina, ako (jej) vedenie, budeme musieť vyvodiť vážne závery". "Verte mi, určite ich urobíme," vyhlásil. 

Zostáva aj prezidentova rodina

Podľa Zelenského len 13. februára odletelo z Ukrajiny 30 charterových letov. "Myslím si, že (na Ukrajine) zostávajú tí spoľahliví. Zostávajú tu občania Ukrajiny a im všetkým sa chcem poďakovať," uviedol Zelenskyj. Spresnil, že jeho vlastná rodina zostáva na Ukrajine a nechystá sa ju opustiť.

Ukrajinské médiá napísali, že v priebehu posledných dní, v čase množiacich sa správ o blížiacej sa ruskej invázii, mnohí z najbohatších podnikateľov v krajine odcestovali do zahraničia. Taký veľký záujem o rezerváciu charterových letov a objednávanie súkromných lietadiel nebol zaznamenaný ani raz za posledných šesť rokov, upozornili médiá.

Z Kyjeva v nedeľu odštartovali okrem iných aj lietadlá oligarchu Rinata Achmetova a opozičného politika Borysa Kolesnikova. Samotný Achmetov na Ukrajine nie je od 30. januára, keď odcestoval do Zürichu. V ten istý deň z Ukrajiny odišiel aj oligarcha a filantrop Viktor Pinčuk. Súkromné lietadlo pre 50 ľudí si napr. objednal aj poslanec proruskej a euroskeptickej strany Opozičná platforma - Za život, milionár Ihor Abramovyč, ktorým sa z Kyjeva do Viedne prepravili príbuzní spolustraníkov, ako aj Abramovyčových obchodných partnerov.

Odchody strhli diskusiu na sociálnych sieťach

Správa o odchode ukrajinskej podnikateľskej elity je predmetom diskusie na sociálnych sieťach. Veľká časť diskutujúcich to považuje za zbabelosť a dôkaz, že "oligarcha nebude brániť záujmy krajiny. Záujmom oligarchu sú len peniaze," napísal jeden z diskutujúcich. Iný pripomenul, že do začiatku "vojny ohláseného Bielym domom zostáva viac ako 48 hodín, stále nehrozí žiadne nebezpečenstvo a už v húfoch odlietajú".

"Rozpŕchli sa ako šváby. Idú za svojimi obchodnými partnermi a spojencami. Toto si treba zapamätať o našej tzv. elite. To je obrovská hanba. Ale oni ani nevedia, čo to je - hanba," napísal diskutér.

Zelenskyj podpísal v pondelok výnos, na základe ktorého stanovil, že streda 16. februára bude na Ukrajine Dňom jednoty. Zelenskyj takto reagoval na správy, podľa ktorých má ruská invázia na Ukrajinu údajne začať práve túto stredu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok