Brazílsky prezident napriek varovaniam odcestoval do Ruska, má rokovať o obrane aj energetike

TA3 TASR
15.2.2022 07:24

Brazílsky prezident Jair Bolsonaro v pondelok večer odcestoval na návštevu Ruska. USA i viacerí členovia Bolsonarovej vlády prezidenta žiadali, aby svoju cestu odvolal.

Jair Bolsonaro
TASR/AP

Informáciu priniesla agentúra AP. Západ v súčasnosti upozorňuje na pripravovanú možnú inváziu Ruska na Ukrajinu. Návšteva bola naplánovaná už predtým, ako sa kríza na Ukrajine vystupňovala a Bolsonarovým záujmom je bilaterálny obchod, píše AP. Rusko je kľúčovým dodávateľom hnojív pre túto latinskoamerickú krajinu.

"Náš poľnohospodársky priemysel je z veľkej časti odkázaný na tieto hnojivá," povedal Bolsonaro. V Rusku chce podľa svojich slov rokovať aj o obrane či energetike. Dvaja vysokopostavení predstavitelia brazílskeho ministerstva zahraničných vecí pre AP uviedli, že komunikujú s predstaviteľmi amerických úradov. Bolsonarova cesta je podľa týchto amerických úradov nevhodná a vyjadruje ľahostajnosť Brazílie k možnej invázii na Ukrajinu. Predstavitelia brazílskeho ministerstva chceli zostať v anonymite.

Najmenej dvaja ministri z Bolsonarovho vládneho kabinetu neverejne uviedli, že sa počas uplynulého týždňa pokúšali prezidenta presvedčiť, aby svoju cestu zrušil. Obaja takisto chceli zostať v anonymite.

Mauricio Santoro, profesor na fakulte medzinárodných vzťahov na univerzite v Rio de Janeiro (Universidade do Estado do Rio de Janeiro) Bolsonarovu cestu označil za "diplomatické víťazstvo pre Putina", ktorý sa usiluje dávať najavo blízke vzťahy s lídrami demokratických krajín s cieľom utíšiť kritiku autoritárstva. Bolsonaro má navštíviť aj Maďarsko, kde sa stretne s premiérom Viktorom Orbánom, píše AP.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok