Rýchle a jednoduché: Chladničku a mrazničku takto dokážete upratať za zlomok času

TA3/zm
18.12.2021 10:00

Chladnička plná jedla, ale šíri sa z nej zápach? Mraznička naprataná do prasknutia, ale bolo by vhodné najskôr ju odmraziť? Aj takto to vyzerá v našich domácnostiach pred sviatkami. Do vyčistenia chladničky s mrazničkou sa nikomu nechce, lebo to trvá nekonečne dlho. S týmito radami to dáte za zlomok času.

Rýchle a jednoduché: Chladničku a mrazničku takto dokážete upratať za zlomok času
Rýchle a jednoduché: Chladničku a mrazničku takto dokážete upratať za zlomok času

Jedlo by sme mali jednoznačne skladovať v čistom prostredí, no faktom je, že do poriadneho vyumývania chladničky či mrazničky sa pustíme ledva párkrát do roka. V skutočnosti by sa však tento priestor mal umývať aspoň raz mesačne, aby sme si neservírovali pokazené potraviny, nasiaknuté baktériami alebo zápachmi.

Odmrazovanie

Základom umývania chladničky a mrazničky, hlavne ak to robíte naozaj sporadicky, je jej odmrazenie. Nikomu sa nechce hodiny čakať, a tak si môžete pomôcť jednoduchými trikmi. Vybrať si môžete horúcu vodu, fén na vlasy alebo soľ.

V prípade hrnca s horúcou vodou postupujete jednoducho. Chladničku alebo mrazničku odpojíte z elektriny a vtedy do nej vložíte vriacu vodu, aby jej výpary pomohli pri rýchlejšom rozmrazovaní.

Soľ funguje na rozpúšťanie ľadu nielen na cestách, ale aj v prípade tohto spotrebiča. Zmrznuté miesta soľou jednoducho potrite a veľmi rýchlo uvidíte, ako sa topí.

A napokon trik s fénom na vlasy. Asi je vám jasné, čo máte robiť, využiť jeho teplý vzduch na roztápanie.  

Zatočte so zápachmi

Okrem očividnej špiny, ktorá sa raz za čas v chladničke objaví, niekedy bojujeme aj s neviditeľným nepriateľom. Zápach môžu mať na svedomí aromatické potraviny, potraviny pokazené, zle skladované alebo ešte horšie, už vzniknuté plesne a baktérie.

Ak neviete, ako sa nepríjemného zápachu zbaviť, zoberte si na pomoc ocot a citrón a vyrobte si vlastný umývací prostriedok z nich a z vody. Pomocou handričky namočenej do tohto roztoku vyumývajte všetky poličky, nezabudnite ani na zadnú časť chladničky a dvierka vrátane tesnenia. Aby sa netvorili vo vnútri žiadne baktérie, nezabúdajte, že mokré poličky treba ešte aj vytrieť do sucha.

Pri pretrvávajúcom zápachu alebo len ako prevenciu, vložte do niektorej z poličiek na tanierku vysypanú mletú kávu, jedlú sódu alebo plátky citróna. Všetky majú schopnosť pohlcovať pachy.

Je to síce pracné, ale ak to urobíte raz a poriadne, stačí potom dodržiavať pár základných zásad a umývanie bude v budúcnosti prebiehať oveľa rýchlejšie.      

Ako udržiavať chladničku  

V budúcnosti pôjde umývanie chladničky hladko, ak si nesprávnym skladovaním potravín nevyrobíte prácu naviac. Tak napríklad, surové a varené jedlo by ste rozhodne nemali skladovať vedľa seba, jedine, ak je každé v uzatvárateľnej nádobe.

Varené jedlo by ste mali do chladničky vložiť až po vychladnutí, dobre zabalené a do najvrchnejších políc. Naopak, do tých najspodnejších políc patrí surové mäso a do dolných boxov zelenina.

Všetky otvorené potraviny by sme mali chrániť, aby nešírili alebo nenasiakli zápach. Dvojnásobne to platí o salámach, šunkách a syroch. Aj tie zatvorte do samostatných potravinových misiek.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok