Obchodníci vyzvali vládu, aby pribrzdila zdražovanie. Slováci nakupujú v zahraničí

TA3
13.2.2022 18:54

Čo najskôr pribrzdite prudké zdražovanie, vyzývajú vládu obchodníci. Vysoké ceny totiž mnohých Slovákov vyhnali na nákupy do lacnejšieho zahraničia. Predajcovia navrhujú balíček opatrení. Reč je napríklad o nižšej DPH na potraviny, palivá a gastro.

Aktuálne čísla ukazujú, že potraviny zdraželi najviac za takmer tri roky. Obchodníci vyššie ceny zdôvodňujú tým, že dodávatelia si pýtajú viac. Svoju rolu však zohrali aj drahšie energie.

Vyššie ceny trápili aj Poliakov, tí však zakročili. Od februára majú nulovú DPH na potraviny, čo znížilo ceny a k tomu pridali aj nižšiu daň na palivá. Mnohí Slováci sa preto hrnú za hranice a doma nakupujú menej. „Pod vplyvom nevídanej nákupnej turistiky začíname cítiť dopady v pohraničných oblastiach na severe Slovenska, kde zaznamenávame pokles nákupov od 5 % do 30 %,“ uviedla Nadežda Machútová, prezidentka Zväzu obchodu SR.

Obchodníci vyzývajú vládu, aby zasiahla. Pomôcť by mohla nižšia DPH na potraviny, gastro a palivá. Koaličná Sme rodina pritom už navrhla znížiť daň na vybrané potraviny, tento nápad však zatiaľ neprešiel.

Nižšia daň ale automaticky neznamená nižšie ceny. Upozornili na to odborníci Národnej banky Slovenska. Čerstvé a drahšie potraviny nemusia zlacnieť vôbec, alebo len mierne. Tak to bolo aj pred dvomi rokmi, keď vláda znížila DPH na vybrané potraviny. „Efekt nižších cien sa udržal len pri lacnejších a trvanlivejších potravinách, pri tých ostatných sa vrátil na pôvodné úrovne,“ spresnil analytik Národnej banky Slovenska Pavel Gertler.

Obchodníci uznávajú, že nižšia DPH môže zdražovanie iba spomaliť, nezastaví ho však, lebo náklady neustále rastú. Preto je podľa nich vhodnejší balíček opatrení, ktoré sa budú dopĺňať.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok