Investovanie do Slovenských elektrární je extrémne ziskové, uviedol Sulík

TA3
13.2.2022 12:04

Nápad zdaniť nadmerný zisk Slovenským elektrárňam spôsobil tento týždeň poriadny rozruch. Igor Matovič tvrdí, že treba vziať bohatým a pomôcť chudobným. S tým nielenže nesúhlasia samotné elektrárne, ktoré tvrdia, že ich nová daň zlikviduje. Proti sú aj viacerí ekonómovia. Vláde odporúčajú hľadať zdroje iným spôsobom. Čo na to minister hospodárstva Richard Sulík?

Richard Sulík, minister hospodárstva SR a predseda strany SaS, povedal k tomuto nápadu, že "investovať do Slovenských elektrární je extrémne zisková záležitosť". Minister si myslí, že bankrot nehrozí. "Treba sa opierať o vecné argumenty a nie strašenie," dodal. 

Návrh na "atómovú daň" je už v parlamente. Predseda SaSky konštatoval, že zdaňovať chcú elektrárne od 42 eur za megawatthodinu. "Odmietame, že keď stojí vyrobiť jednu hodinu za 28 alebo 42 eur, že to ľudia musia kupovať za 140 eur. Kde sú potom tie obrovské zisky?"

Sulík povedal, že na Slovensku nevedia ovplyvniť cenu elektrickej energie. "Máme dnes 55 % celkovej energie z jadra, budeme mať 70 a zároveň už koncom budúceho roka odstavíme uhlie. Celkovo sme na tom energeticky dobre," uviedol. "Keď ide o vecné riešenia, tak musíme spolupracovať (s Matovičom - pozn. redakcie), do psej matere," odpovedal na otázku o súčasnom vzťahu s ministrom financií Igorom Matovičom.

"Oceňujem to, že stiahol (Korčok - pozn. redakcie) rodiny diplomatov z Ukrajiny," ocenil Sulík krok šéfa slovenskej diplomacie Ivana Korčoka. "Je dobré neriskovať, uvidíme, čo sa stane," povedal. Sulík potvrdil, že prítomnosť spojeneckých jednotiek NATO na Slovensku by mu neprekážala. 

"Ja som povedal, že sankcie poškodzujú niektoré slovenské firmy, ktoré exportovali v minulosti do Ruska, ale zároveň som aj povedal, že v tomto musí EÚ byť jednotná." K otázke o jeho vyjadreniach k anexii Krymu v minulosti povedal, že "považujem za rozumné dívať sa na fakty," výroky bližšie nešpecifikoval. 

"Zmluva je v pohode. Na základe tejto zmluvy vojaci na Slovensko neprídu a ani atómové rakety." Prízvukoval, že zmluvu podpísalo ďalších 23 krajín. Výroky Roberta Fica komentovať nechcel.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok