Lunárny kalendár stravovania: V ktorej fáze Mesiaca je vhodný detox a kedy priberáme?

TA3/zm
16.2.2022 08:00

Poznáte tie dni, kedy sa cítite inak ako obvykle? Ste podráždená, trpíte nespavosťou a aj vaše telo sa správa a vyzerá inak napriek tomu, že máte stravu a podmienky rovnaké ako vždy? Je dokázané, že náš organizmus citlivo reaguje fázy Mesiaca.

Lunárny kalendár stravovania: V ktorej fáze Mesiaca je vhodný detox a kedy priberáme?
Pexels/Tom Fisk

Niektoré z nás to ani nepocítia, no senzibilnejší ľudia reagujú na lunárne cykly veľmi citlivo. Mesiac neovplyvňuje len na náš spánok, prípadne nálady, ale aj náš tráviaci trakt, metabolizmus, vylučovanie či ukladanie tukov. Začnite počúvať vlastné telo a žite v harmónii s lunou a čoskoro pocítite pozitívne zmeny.

Detox počas novu

Počas novu  sme plné energie. Cítime sa zdravo a vitálne a aj naše telo funguje ako hodinky. Ľahko dokáže spracovať ťažšie a energeticky výdatné jedlá. V tomto období má náš organizmus schopnosť väčšej regenerácie a detoxikácie. Keď je nov na svojom vrchole, môžete vášmu telu dopomôcť zbaviť sa všetkých nahromadených toxínov.

Dajte si pozor na pitný režim. Prijmite aspoň 2 až 3 litre nesladených tekutín. Ideálna je čistá voda, prípadne vodu s citrónom, minerálky alebo nesladené bylinkové čaje. Vo fáze, kedy nie je Mesiac vidieť, zaraďte do jedálnička veľa ovocia a zeleniny, prípadne niektoré z jedál počas dňa vymeňte za smoothie, do ktorého okrem ovocia pridáte aj listovú zeleninu ako mladý špenát či kel.

Priberanie v prvej štvrtine

Ak máte pocit, že vo fáze dorastania Mesiaca priberiete už len z pohľadu na kalorické jedlo, tak to cítite správne. Počas tejto etapy lunárneho cyklu si naše telo všetky kalórie prijaté naviac ukladá, preto máme väčšie sklony k priberaniu. Keď však budete mať svoju stravu pod kontrolou, žiadne dramatické zmeny na vašom tele sa neudejú.

Lunárna fáza v tvare písmená D ako dorastanie je pre vás pomôckou, ako si ľahko zapamätáte, že v tomto období môžete „narásť“ i vy, ak to budete s jedlom preháňať. Naopak, keď z Mesiaca odbúda, ani vy si nebude musieť strážiť každé sústo.

V tomto období voľte jednoduchšiu a viac rastlinnú stravu, základom by malo byť ovocie a zelenina v akejkoľvek forme. Ak potrebujete mäso, uprednostnite hydinu a ryby. Dajte zelenú strukovinám, orechom a celozrnným potravinám. Stopku všeobecne, ale v tomto období zvlášť, by mali mať údeniny, príliš slané potraviny aj pochutiny a dochucovadlá.

Pôst počas splnu

Najmagickejší, ale pre náš organizmus najnáročnejší je spln. Nielenže ovplyvňuje celkovú náladu i spánok, ale telo zadržiava vodu a naše trávenie má čo robiť, aby fungovalo ako má. Preto ho zbytočne nezaťažujte. Aspoň počas tohto jedného dňa v mesiaci si doprajte ľahké jedlá ako sú šaláty, dusená zelenina či ryža. Úplne sa vyhnite sladkým a tučným jedlám.

Počas splnu sa dokonca odporúča úplný pôst, počas ktorého prijímate len tekutiny v podobe vody a neochutených bylinkových, prípadne zelených čajov. A hoci to možno bude ťažšie, doprajte vášmu telu aj deň bez kávy. Pôst je ideálne držať 12 hodín pred a 12 hodín po splne.

Doprajte si v poslednej štvrtine

V fáze, kedy má mesiac tvar písmena C pocítite opäť prílev energie. Ak ste v predošlých etapách lunárneho cyklu dopriali metabolizmu zaslúžený odpočinok, teraz bude fungovať ako hodinky. Neznamená to, že máte jesť piate cez deviate, len už nemusíte striktne riešiť každé sústo, ktoré zjete. Doprajte si jedlo, ktoré bežne nekonzumujete, stále však dbajte na pestrú stravu bohatú na živiny, vlákninu a bielkoviny. Pite dostatok tekutín. Ak počas tohto obdobia pripravíte svedomito svoje telo na ďalšie fázy, o to jednoduchšie sa s nimi a ich negatívnymi vplyvmi vysporiada.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok