O možnej invázii Ruska sa hovorí v zákulisí. Podľa niektorých médií sa vie o presnom dátume

TA3 ČTK
12.2.2022 13:44

Spojené štáty mali spojencov NATO informovať o tom, že Rusko sa pripravuje na inváziu. Týchto správ je čoraz viac a vyvolávajú obavy aj na Ukrajine. Niektoré médiá už píšu aj o konkrétnom dátume, odvolávajú sa na viacero zdrojov.

Ruská invázia na Ukrajinu by sa mohla začať v stredu 16. februára. Vo svojom článku o tom informoval portál Politico s odvolaním sa na tri oficiálne zdroje z Washingtonu a Európy. Spolupracovníci amerického prezidenta Joea Bidena verejne konkrétny temrín potvrdiť nechceli, uviedli len, že invázia by mohla začať pred koncom zimných olympijských hier v Pekingu. Moskva naďalej popiera, že by mala v pláne zaútočiť na Ukrajinu.

Ide o zámerné zverejňovanie informácií?

Podobne sa vyjadrili aj ďalšie spravodajské servery. The Wall Street Journal napísal, že USA informovali spojencov o tom, že Rusko by mohlo zaútočiť v stredu, aj keď bezpečnostný poradca Jake Sullivan povedal len to, že invázia by mohla začať ešte v priebehu zimnej olympiády. Ešte do piatku sa mnohí americkí predstavitelia a externí analytici domnievali, že pokiaľ by ruský prezident Vladimir Putin nariadil inváziu, počkal by na ukončenie hier z úcty k čínskemu prezidentovi Si Ťin-pchingovi.

Informáciu o tom, že streda by mohla byť dňom spustenia ruskej invázie na Ukrajinu, zverejnil s odvolaním sa na svoje zdroje aj nemecký časopis Der Spiegel. Američania mali spojencom z NATO poskytnúť veľmi detailné informácie podložené mnohými zdrojmi. "Podľa znalcov je však možné, že USA zámerne vypúšťajú informácie, aby ruské útočné plány torpédovali," píše nemecký časopis.

Blinken: Putin vie konať veľmi rýchlo

Podľa úradníkov a diplomatov, na ktorých sa odvoláva Politico, sú Sullivanove verejné komentáre rozvážnejšie ako dôverné informácie poskytnuté diplomatom. V tých sa podľa USA môže invázia začať už budúcu stredu, varovali tiež pred tým, že v rovnakom čase sa dajú očakávať aj kybernetické útoky.

Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken uviedol, že k invázii by mohlo dôjsť kedykoľvek. Zdôraznil ale, že USA nevedia, či sa prezident Vladimir Putin už rozhodol. "Ale vieme, že je schopný konať veľmi rýchlo," dodal Blinken. Ruská diplomacia americké varovania odmieta ako "hystériu" a "dezinformácie".

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok