Pripravujú sa Rusi na inváziu? Ukrajina vyzvala svojich občanov, aby zachovali pokoj

TA3 TASR
12.2.2022 11:28

Ukrajina v sobotu vyzvala svojich občanov, aby zachovali pokoj a nepodliehali panike v súvislosti s narastajúcimi obavami, že sa Rusko pripravuje na inváziu. Informovala o tom agentúra AFP s odvolaním sa na ukrajinské ministerstvo zahraničných vecí.

K výzve prichádza deň po tom, čo Spojené štáty a mnohé európske krajiny vyzvali svojich občanov, aby okamžite opustili Ukrajinu z dôvodu rastúceho nebezpečenstva rozsiahlej ofenzívy ruských síl. "V tejto chvíli je mimoriadne dôležité zachovať pokoj, vyhnúť sa destabilizačným akciám, ako aj takým akciám, ktoré šíria paniku," uviedlo ministerstvo vo vyhlásení.

Spojené štáty hovoria o ruskej invázii

Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken v piatok vyhlásil, že ruská invázia na Ukrajinu môže prísť kedykoľvek, možno ešte pred koncom tohtoročných zimných olympijských hier v Pekingu. "Ozbrojené sily Ukrajiny neustále situáciu monitorujú a sú pripravené odmietnuť akékoľvek zasahovanie do jej územnej celistvosti a suverenity," uviedol ďalej rezort diplomacie.

Ukrajinskí diplomati sú zároveň podľa vyhlásenia v neustálom kontakte so všetkými svojimi kľúčovými partnermi. Napätie medzi Ruskom a Západom narástlo po tom, ako Rusko zhromaždilo pri svojich hraniciach s Ukrajinou viac ako 100.000 vojakov. Západné mocnosti otvorene hovoria o tom, že Kremeľ sa chystá na inváziu.

Briti vyzvali svojich občanov, aby z Ukrajiny odišli

Britskí občania, ktorí sa rozhodnú zostať na Ukrajine, by v prípade vypuknutia konfliktu s Ruskom nemali očakávať vojenskú evakuáciu. V rozhovore pre spravodajskú stanicu Sky News to v sobotu uviedol námestník britského ministra obrany James Heappey. "Britskí občania by mali okamžite akýmikoľvek možnými dopravnými prostriedkami opustiť Ukrajinu a nemali by očakávať, že bude možnosť vojenskej evakuácie, ako boli toho svedkami v lete v Afganistane," povedal Heappey.

Britské ministerstvo zahraničných vecí odporučilo v piatok Britom, aby necestovali na Ukrajinu. Britských občanov, ktorí už na Ukrajine sú, zároveň vyzvalo, aby odišli čo najskôr, pokým majú k dispozícii prostriedky bežnej komerčnej dopravy. Podľa agentúry Reuters Heappey povedal, že akékoľvek rozhodnutie o diplomatickej prítomnosti Británie na Ukrajine zatiaľ nepadlo.

Britský minister obrany Ben Wallace v piatok oznámil, že britskí vojaci vyslaní na Ukrajinu na výcvikové účely sa čoskoro vrátia. Heappey v tejto súvislosti podotkol, že na Ukrajine nebudú prítomné žiadne britské jednotky, ak dôjde ku konfliktu s Ruskom.

Biden má telefonovať s Putinom

Americký prezident Joe Biden a ruský prezident Vladimir Putin plánujú v sobotu absolvovať telefonický hovor. So šéfom Kremľa by mal v sobotu telefonicky hovoriť aj francúzsky prezident Emmanuel Macron. V spojitosti so snahou odvrátiť ruskú inváziu na Ukrajinu budú spolu v sobotu hovoriť aj americký minister zahraničných vecí Antony Blinken a jeho ruský náprotivok Sergej Lavrov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok