Sme tu spolu, pretože sme jednotní. Šéf NATO privítal amerických vojakov na leteckej základni v Rumunsku

TA3 TASR
11.2.2022 19:33

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg navštívil v piatok v sprievode rumunského prezidenta Klausa Iohannisa americkú vojenskú základňu pri mestečku Mihail Kogalniceanu ležiacom neďaleko pobrežia Čierneho mora.

Stoltenberg privítal amerických vojakov na leteckej základni pri Čiernom mori
TASR/AP

Stalo sa tak v súvislosti s príchodom tisíc príslušníkov americkej armády z práporu Stryker do Rumunska. Spravodajca v Bruseli o tom informuje na základe správy agentúry Agerpres. Na spoločnej tlačovej konferencii sa Stoltenberg poďakoval Rumunsku za jeho významný prínos pre Severoatlantickú alianciu.

"Prítomnosť NATO v Rumunsku je veľmi dôležitá. Vysiela silný odkaz o jednote Aliancie. Sme tu spolu, pretože sme jednotní. Prítomnosť amerických vojakov tu, na základni v Rumunsku, vysiela silný odkaz o záväzku Spojených štátov pre európsku bezpečnosť," vyhlásil generálny tajomník NATO.

Následne, na otázky novinárov, Stoltenberg upozornil, že existuje "skutočné riziko", že Rusko napadne Ukrajinu, keďže Moskva aj naďalej zvyšuje počet svojich vojakov v blízkosti hraníc s Ukrajinou.

"Nachádzame sa len 320 kilometrov od nelegálne anektovaného Krymu. S Ukrajinou máme spoločných viac ako 640 kilometrov našich severných a východných hraníc, súčasnú bezpečnostnú hrozbu preto vnímame jednoznačne," uviedol Iohannis.

Rumunský prezident zdôraznil, že príchod práporu Stryker je dôkazom spojeneckej solidarity a súdržnosti a prejavením záväzku USA voči Rumunsku ako jeho strategickému partnerovi. Rumunská armáda, ktorá v posledných rokoch prešla veľkými zmenami, je "veľmi dobre pripravená na akýkoľvek scenár".

Iohannis konštatoval, že Rumunsko okrem opatrení na posilnenie východného krídla Aliancie podporuje snahy o politický dialóg s Ruskom s cieľom nájsť riešenia na deeskaláciu súčasného napätia, a to bez ohrozenia základných princípov Aliancie a medzinárodného práva. Súčasná kríza podľa neho nevyplýva zo štrukturálnych problémov existujúcej bezpečnostnej architektúry v Európe, ale z nedodržiavania niektorých jej podstatných ustanovení.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok