Na Slovensko príde 1500 amerických vojakov, zúčastnia sa plánovaného cvičenia Saber Strike

TA3 TASR
11.2.2022 18:16

Od 15. do 26. februára sa 1500 amerických vojakov a 700 kusov techniky presunie na cvičenie z Nemecka cez územie Českej republiky na Slovensko. Presun je súčasťou cvičenia Saber Strike 2022. Vyplýva to z tlačovej správy českého ministerstva obrany.

vojak tank armáda 1140 px (SITA/AP)
SITA/AP

Plánované cvičenia sa podľa Kovaľ Kakaščíkovej uskutočnia okrem Slovenska aj v ďalších krajinách. "Jednou z týchto výcvikových aktivít je aj cvičenie Saber Strike, ktoré bude o niekoľko týždňov prebiehať vo viacerých krajinách Pobaltia a strednej Európy," poznamenala. Hovorkyňa tvrdí, že o plánovaných presunoch na nadchádzajúci týždeň pravidelne informujú. Taktiež oboznámili o plánovanom a pripravovanom cvičení Saber Strike.  

"Americké jednotky budú od utorka 15. februára do soboty 26. februára 2022 prechádzať cez Českú republiku z Nemecka na Slovensko v rámci plánovaného cvičenia Saber Strike 2022. Až 1500 vojakov so 700 kusmi kolesovej techniky bude cestovať v siedmich konvojoch. Každý konvoj bude rozdelený maximálne do piatich skupín s rozstupmi medzi sebou. Americké jednotky pôjdu v nočných až skorých ranných hodinách tak, aby minimálne zasahovali do cestnej premávky," uviedol český silový rezort v tlačovej správe.

Armáda ČR spresnila, že konvoje vstúpia na územie Českej republiky cez hraničný priechod Rozvadov a budú pokračovať do vojenského areálu Rančířov, kde si americkí vojaci "oddýchnu". Na ďalší deň sa vydajú smerom na hraničný priechod Brodské-Břeclav, cez ktorý vstúpia na územie Slovenskej republiky.

Hovorca ozbrojených síl SR Štefan Zemanovič už v polovici januára informoval, že cvičenie Saber Strike sa uskutoční v marci na území SR. Jeho súčasťou bude celkovo 3000 vojakov s približne 1000 kusmi techniky. Slovenskí vojaci si s americkými kolegami precvičia obranné spôsobilosti a spoluprácu v medzinárodnom zoskupení.

Cvičenie sa bude konať v priestoroch Centra výcviku Lešť, posádkového cvičiska Levice a letiska Sliač. Zahraniční vojaci i technika po ukončení cvičenia opustia územie SR. Zemanovič upozornil, že táto výcviková aktivita je dlhodobo plánovaná a bola koncom minulého roka štandardne schválená vládou Slovenskej republiky.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok