Medzi Bieloruskom a Ukrajinou vypukol diplomatický konflikt. Na protest proti Lukašenkovi vyvesili vlajku opozície

TA3 TASR
10.2.2022 20:56

Medzi Bieloruskom a Ukrajinou vypukol ďalší diplomatický konflikt tentoraz pre "škandál" v ukrajinskom meste Dnipro, kde na námestí pri radnici bieloruskú štátnu vlajku nahradili bielo-červeno-bielou zástavou používanou bieloruskou opozíciou.

Hraničí to s ekonomickou vojnou, tvrdí Bielorusko o sankciách za odklonené lietadlo
TASR/AP

Primátor mesta Dnipro Borys Filatov podľa agentúry TASS vysvetlil, že zámena vlajky bola "iniciatívou mladých ľudí", ktorí nesúhlasia s politikou Západom neuznaného bieloruského prezidenta Alexandra Lukašenka voči Ukrajine a jeho výrokmi na adresu Kyjeva.

Bieloruská strana to naopak považuje "za akt štátneho vandalizmu", ktorý je "v rozpore s medzinárodnými štandardmi". Do Kyjeva bola preto zaslaná protestnú nótu. Minsk zároveň požaduje vrátenie štátnej vlajky na jej pôvodné miesto, ako aj oficiálne ospravedlnenie a vyšetrenie "hanobenia oficiálnych symbolov iného štátu". Domáha sa tiež  prijatia "komplexných opatrení, aby sa podobné incidenty v budúcnosti neopakovali".

Bieloruská prokuratúra medzičasom začala Filatova stíhať pre podozrenie z podnecovania nenávisti na základe etnickej príslušnosti.

Filatov podľa denníka Ukrajinská pravda uviedol, že bielo-červeno-biela vlajka používaná bieloruskou opozíciou nie je na Ukrajine zakázaná. Vysvetlil, že miestna mládež z participačného rozpočtu osadila pri radnici stožiare s vlajkami štátov, ku ktorým sa hlásia národnostné menšiny. "Majú právo tieto vlajky meniť, ako chcú", poznamenal primátor, ktorý pripomenul, že táto vlajka na rozdiel od nacistických či komunistických symbolov nie je na Ukrajine zakázaná. Filatov dodal, že miestna mládež môže na námestí pri radnici vyvesiť "akékoľvek vlajky – aj dúhové", pretože na to má právo a miestne úrady jej v tom nemajú ako zabrániť, "lebo Ukrajina je slobodná krajina".


zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok