Hladina vitamínu D ovplyvňuje priebeh covidu, vedci získali dosiaľ najpresvedčivejšie dôkazy

TA3 ČTK hm
13.2.2022 07:00

Izraelskí vedci tvrdia, že majú dosiaľ najpresvedčivejšie dôkazy o tom, že vyššia hladina vitamínu D pomáha covidovým pacientom znížiť riziko vážneho priebehu ochorenia či smrti.

Hladina vitamínu D ovplyvňuje priebeh covidu, vedci získali dosiaľ najpresvedčivejšie dôkazy
Profimedia

Píše o tom izraelský web The Times of Israel. Vitamín D má podľa výskumníkov z Bar Ilanovej univerzity a nemocnice pre západnú Galileu taký silný vplyv na závažnosť covidu-19, že možno priebeh tohto ochorenia predpovedať len na základe veku a hladiny vitamínu D. Nedostatok vitamínu D podľa zistenia výrazne zvyšuje riziko ťažšieho priebehu covidu. Ide o závery recenzovanej štúdie, ktorá vyšla v odbornom časopise PLOS One.

Vitamín nemá nahrádzať vakcínu

Štúdia sa opiera o dáta z prvých dvoch vĺn koronavírusových nákaz v Izraeli, kedy ešte neboli k dispozícii vakcíny proti covidu. Lekári zároveň zdôrazňujú, že vitamínové doplnky stravy nemajú nahrádzať vakcíny, ale sú skôr cestou, ako zabrániť zníženiu imunity.

Takmer štyria z piatich Izraelčanov majú podľa izraelskej štúdie z roku 2011 nedostatok vitamínu D. Vedci však v novej štúdii zistili, že konzumácia vitamínu D pred nákazou koronavírusom značne znížila riziko ťažkého priebehu. Spoluautor štúdie, lekár Amiel Dror, poznamenal, že bolo "pozoruhodné a zarážajúce" sledovať pravdepodobnosť vážneho priebehu covidu u ľudí s nízkymi hladinami vitamínu D v porovnaní s tými, ktorí majú vitamínu dostatok. Štúdiu realizovali pred nástupom variantu omikron, ale podľa Drora sa koronavírus medzi variantmi nemení natoľko, aby bol proti nemu vitamín D neúčinný.

"To, čo pozorujeme, keď vitamín D pomáha ľuďom s covidovou nákazou, je výsledkom toho, že (vitamín D) účinne posilňuje schopnosť imunitného systému vysporiadať sa s vírusovými patogénmi, ktoré napádajú dýchaciu sústavu," uviedol Dror. Zdravotnícke úrady v Izraeli a mnohých ďalších krajinách v priebehu pandémie covidu odporučili brať tablety vitamínu D. Dát o účinnosti tohto vitamínu proti covidu však dosiaľ mnoho nebolo.

Porovnávali hladiny vitamíny D

V júni izraelskí výskumníci zverejnli svoje prvé dáta o spojitosti hladiny vitamínu D a priebehu covidu. Podľa ich zistení zomrelo 26 percent covidových pacientov, ktorí mali krátko pred hospitalizáciou nízke hladiny vitamínu D, zatiaľ čo z pacientov s normálnymi hladinami D vitamínu zomreli len tri percentá. Tiež zistili, že pravdepodobnosť ťažkého priebehu covidu je 14-krát vyššia u hospitalizovaných pacientov, ktorí majú nedostatok vitamínu D.

Následne vyvstala otázka, či celkový zdravotný stav pacientov zistenia neskreslil. Drorov tím preto dáta skúmal ešte dôkladnejšie a sledoval hladiny vitamínu D u pacientov za obdobie dvoch rokov pred nákazou koronavírusom. Zistil, že korelácia medzi dostatkom vitamínu D a schopnosťou bojovať s koronavírusom naďalej platí, a dospel k takmer identickým zisteniam ako v predbežných výsledkoch. 

"Ľudia by sa z toho mali poučiť, že štúdie poukazujúce na dôležitosť užívania vitamínu D sú veľmi spoľahlivé a nie sú založené na skreslených údajoch," uviedol Dror a dodal, že vitamín D "konzumovaný v rozumnom množstve v súlade s oficiálnymi odporúčaniami nemá žiadne tienisté stránky."

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok