Šance boli, no zbytočné chyby ich stáli zápas. Hráči sa chcú poučiť a zabojovať proti Švédom

TA3 TASR
10.2.2022 15:25

Slovenskí hokejisti doplatili v úvodnom vystúpení na zimných olympijských hrách v Pekingu na individuálne chyby. I keď v úvode dostali Fínsko pod tlak a ujali sa vedenia, skúsenejší "Suomi" v druhej desaťminútovke potrestali nedôslednosť súpera, otočili na 3:1 a odvtedy držali opraty zápasu vo svojich rukách. V ďalšom zápase sa chcú Slováci poučiť z chýb.

Výkony nášho gólmana Rybára vyzdvihli aj bývalí reprezentační brankári Hartmann a Laco
TASR / Jaroslav Novák

Čo rozhodlo podľa Cehlárika?

Zverenci trénera Craiga Ramsayho vyleteli na súpera a niekoľko minút mu nedovolili vystreliť na brankára Branislava Konráda. Na gól najmladšieho slovenského strelca v histórii ZOH Juraja Slafkovského však po chybe v obrane odpovedal Sakari Manninen, v presilovke pridal druhý Harri Pesonen a na 3:1 upravil Miro Aaltonen.

"Mali sme dobré prvé striedanie, naša prvá päťka na nich dobre vybehla a trošku sa zatiahli, ale keď dali gól, dostali sa na koňa a potom sa to už viezlo celý zápas," zhodnotil najmladší strelec na turnajoch ZOH od roku 1984.

"Začali sme dobre, v útočnom pásme sme hrali dobrý hokej, no bohužiaľ viackrát sme prepadli a oni majú kvalitu na to, aby tie prečíslenia využili. Na tomto malom klzisku musíme hrať puky jednoduchšie, možno o mantinel a dostať ich tak do útočného pásma. Myslím si, že to rozhodlo zápas," uviedol Peter Cehlárik. So spoluhráčmi mali ideálnu šancu vyrovnať pri presilovke 5 na 3 za stavu 1:2, no nedokázali ju využiť a nepotrestali ani ďalšie tri vylúčenia Fínov.

Hrivík: Mali sme šance, ale nedali sme góly

"Tá dlhá presilovka nám príliš nevyšla, hral som dve minúty so zlomenou hokejkou a ani som o tom nevedel. Dnes nám chýbal detail v zakončení, mali sme šance, ale nedali sme z toho góly," uviedol Marek Hrivík.

Podľa kapitána slovenského výberu rozhodli o prehre zbytočné chyby, ktoré pramenili z nesústredenosti. "Súper bol veľmi silný, je to jeden z favoritov turnaja, no trochu sústredenia a odídenia od detailov nás dnes stálo zápas," povedal. "V úvode sme ukázali, že s nimi môžeme hrať, no potom sa niečo stalo. Začali sme vymýšľať a to sa nám vrátilo naspäť. Pokiaľ budeme hrať 60 minút to, čo chceme a čo si povieme pred zápasom, myslím si, že to bude lepšie," dodal.

Slovákov čakajú Švédi

Slovenskí hokejoví reprezentanti nastúpia už o necelých 24 hodín po úvodnej prehre na ZOH v Pekingu s Fínskom 2:6 proti ďalšiemu severskému súperovi. V druhom zápase C-skupiny ich čakajú Švédi, s ktorými prehrali uplynulých šesť duelov. 

"Musíme sa z toho oklepať a poučiť sa. To, že sa dostanú k nám do tretiny a budú nás mlieť, tomu nezabránime, ale možno trošku menej prečíslení a zajtra uhráme dobrý výsledok," povedal po úvodnom zápase brankár Branislav Konrád.

Švédi naopak vstúpili do turnaja víťazstvom nad Lotyšskom 3:2. Dva góly strelil Lucas Wallmark a jeden pridal Anton Lander. "Tri korunky" prestrieľali súpera 26:17, no Lotyši po góle na 2:3 v 47. minúte dokázali súpera zatlačiť a niekoľkokrát sa dostali blízko k vyrovnaniu. Švédi však výhru udržali.

Slováci s nimi majú výrazne horšiu vzájomnú bilanciu. Z 39 doterajších súbojov prehrali 26, tri sa skončili remízou a len v desiatich sa tešili z výhry. V prospech severanov hovorí jasne aj skóre 130:85. Posledný vzájomný duel odohrali obe krajiny na vlaňajších MS v Rige, kde zverenci trénera Craiga Ramsayho prehrali 1:3. Jediný gól strelil líder terajšieho tímu Peter Cehlárik, ktorého nakoniec vyhlásili za najlepšieho hráča turnaja.

Ramsay avizoval možné zmeny

Slováci prehrali so svojím piatkovým súperom uplynulých šesť duelov, z triumfu sa tešili naposledy v apríli 2015, keď v Bratislave vyhrali v rámci Euro Hockey Challenge 3:1. Na veľkom turnaji zdolali Švédov naposledy vo štvrťfinále ZOH 2010 vo Vanocuveri (4:3). "Musíme si prejsť video a poučiť sa z chýb, ktoré sme spravili v prvom zápase s Fínskom. Tak, aby sa zajtra nestali znova. Dopredu sme si vytvárali šance, v ofenzíve sme ukázali dobré veci, ale inkasovali sme po tých prečísleniach. Musíme hrať lepšie smerom dozadu," povedal Cehlárik.

Duel vo Wukesong Sports Centre odštartuje o 9.40 SEČ, tréner Craig Ramsay po stretnutí s Fínskom avizoval, že môže prísť k zmenám v zostave. "Pravdepodobne niečo pomeníme, ale ešte sme sa nerozhodli. V útočnom pásme sme robili veľa veci veľmi dobre, čo ma teší, ale musíme hrať lepšie v defenzíve a čo je ešte dôležitejšie, v strednom pásme. Nemôžeme nechať súperov, aby k nám prechádzali s takou rýchlosťou," povedal.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok