Otrasný prípad. Seniorka sedela mŕtva za stolom dva roky a nikto si to nevšimol

TA3/hm
10.2.2022 12:00

Polícia našla v pondelok v dome v meste Prestino na severe Talianska telo 70-ročnej dôchodkyne, ktorá zomrela ešte v roku 2019. Osamotená seniorka Marinella Berettová sedela mŕtva za stolom vyše dva roky. Smutný koniec ženy, ktorá skonala sama, bez rodiny a priateľov, poukázal na nevšímavosť ku starším ľuďom.

Otrasný prípad. Seniorka sedela mŕtva za stolom dva roky a nikto si to nevšimol
TASR/AP (ilustračné)

Sedemdesiatročná Marinella Berettová žila v talianskom meste Prestino pri jazere Como a nemala žiadnych žijúcich príbuzných, uvádza spravodajský web idnes.cz. Polícia našla jej mŕtve telo po tom, ako ju chceli upozorniť na hrozbu vyvrátenia stromu v dôsledku silného vetra v Lombardii. So seniorkou sa však nedokázali spojiť, a preto sa hliadka vybrala za ňou osobne.

Mysleli si, že sa odsťahovala

Podľa informácií, ktoré polícii uviedli susedia, Marinellu nevideli od septembra 2019. Domievali sa, že sa v čase zúriacej pandémie covidu odsťahovala. Výsledky policajného vyšetrovania nezistili cudzie zavinenie, seniorku zrejme zasiahla náhla zdravotná indispozícia a nestihla si privolať pomoc.

Políciu, ale aj taliansku verejnosť nález dva roky mŕtvej seniorky šokoval. Novinár z denníka Corriere della Sera Massimo Gramallini označil prípad dôchodkyne, ktorú sedela za stolom dva roky mŕtva, za "zosobnenie osamelosti". "Mnohí z nás si stále spomínajú na chaotické, rozvetvené rodiny roľníckeho Talianska. Namiesto toho je dnes zredukovaná moderná rodina. Ľudia umierajú sami. A žijú sami, čo je azda ešte horšie," uviedol.

Starosta mesta Prestina Mario Landriscina označil jej úmrtie za bolestivý príbeh, ktorý si zaslúži veľkú pozornosť a zamyslenie sa nad prístupom spoločnosti ku starším ľuďom. Uviedol tiež, že sa musia stať členmi jej rodiny a zúčastniť sa poslednej rozlúčky. Mesto Prestino pohreb Marinelly Berettovej zaplatí.

Ako uvádza idnes.cz, podľa správy Národného štatistického úradu z roku 2018 žije v Taliansku takmer 40 percent ľudí nad 75 rokov úplne osamotených, rovnaký počet z nich žije bez príbuzných a priateľov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok