Na covid umierajú aj seniori, ktorým lekári neodporučili očkovanie. Vakcíny nespôsobujú infarkt, pripomína Sabaka

TA3
10.1.2022 16:32

Lekári sa v nemocnici na covidových oddeleniach až príliš často stretávajú s nezaočkovanými seniormi, píše na Facebooku infektológ Peter Sabaka. Zdôraznil, že mRNA vakcíny nespôsobujú infarkty, pľúcne embólie či cievne mozgové príhody ani u seniorov s krehkým zdravím.

Kollár
TASR/AP

Zásadnú rolu v niektorých prípadoch nezaočkovaných seniorov s ťažkým priebehom covidu zohrali aj lekári, ako píše Sabaka. "Až príliš často sa v nemocnici na covid oddeleniach stretávame s neočkovaními seniormi, ktorí sa buď sami obávali očkovať, alebo im ich lekár neodporučil očkovanie pre ich zdravotný stav a obavu, že by takto krehkí pacienti po očkovaní mohli dostať infarkt, cievnu mozgovú príhodu alebo pľúcnu embóliu," priblížil.

Ako píše infektológ, mnohí z týchto seniorov sa už z covidového oddelenia nevrátili. "Pritom platí, že vakcíny proti koronavírusu takéto komplikácie nespôsobujú," vyjadril sa. "Štúdia v JAMA z Francúzka potvrdila to, čo už v minulosti dokázali štúdie z Izraela a USA. Že mRNA vakcíny nespôsobujú infarkty, pľúcne embólie a cievne mozgové príhody ani u seniorov s krehkým zdravím," zdôraznil Sabaka.

Lekár vysvetlil, že infarkty aj embólie sa po očkovaní vyskytnúť môžu, rovnako často sa však vyskytujú aj u neočkovaných. "Ak si človek pozrie napriklad VAERS, vidí tam všetky nahlasené príhody po očkovaní, ak by sa hlásili aj u neočkovaných, bolo by ich rovnako," upozornil Sabaka.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok