Ukrajina má dostatok vojenských zložiek na to, aby sme ju so cťou obránili, vyhlásil Zelenskyj

TA3 TASR
10.2.2022 10:32

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v stredu spoločné rusko-bieloruské manévre v blízkosti Ukrajinských hraníc označil za "psychologický tlak". Tieto vojenské cvičenia vo štvrtok odsúdilo aj Francúzsko, informuje agentúra AFP.

Ukrajina má dostatok vojenských zložiek na to, aby sme ju so cťou obránili, vyhlásil Zelenskyj
TASR/AP

"Nahromadenie vojenských zložiek na hraniciach je psychologickým nátlakom zo strany nášho suseda (Ruska)," uviedol Zelenskyj vo vyhlásení. Zároveň dodal, že Ukrajina má "dnes dostatok vojenských zložiek na to, aby so cťou obránili krajinu".

Francúzsky minister zahraničných vecí Jean-Yves Le Drian označil 10-dňové manévre, ktoré sa vo štvrtok začali v Bielorusku, za "extrémne veľké". "Priamo na ukrajinských hraniciach sa zvyšuje počet veľmi podstatných cvičení... Ide o veľmi agresívne gesto, ktoré nás znepokojuje," uviedol Le Drian.

V Bielorusku sa vo štvrtok začali rusko-bieloruské vojenské cvičenia Spojenecké odhodlanie 2022, ktoré potrvajú do 20. februára. Tieto manévre sa podľa ruské ministerstva obrany konajú s cieľom preveriť úlohy spojené "so zabránením a odrazením vonkajšej agresie", ako aj s "bojom proti terorizmu a ochrane záujmov Zväzového štátu (Ruska a Bieloruska)".

Spoločné cvičenia sa konajú v období krízy vo vzťahoch Ruska a Severoatlantickej aliancie (NATO). Spojené štáty, ďalší členovia NATO a západné krajiny obviňujú Rusko z toho, že nazhromaždilo v blízkosti ukrajinských hraníc svoje vojská a plánuje na ňu zaútočiť - a to aj z územia Bieloruska. Rusko tvrdenia o plánovanej invázii na Ukrajinu odmieta; od NATO a USA však žiada bezpečnostné záruky. Ruskí vojaci by podľa vyjadrení predstaviteľov ruskej armády, ako aj samotného Kremľa, mali po skončení cvičení opustiť územie Bieloruska, píše agentúra Interfax.      

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok