V Bielorusku sa začala druhá etapa vojenských cvičení s Ruskom, Biely dom vyjadril znepokojenie

TA3 TASR
10.2.2022 08:54

V Bielorusku sa vo štvrtok začali rusko-bieloruské vojenské cvičenia Spojenecké odhodlanie 2022, oznámilo ruské ministerstvo obrany. Informuje o tom agentúra RIA Novosti.

"Na vojenských cvičiskách ozbrojených síl Bieloruskej republiky sa v rámci druhej etapy previerky reakčných síl Zväzového štátu (Ruska a Bieloruska) začalo 10. februára spoločné cvičenie Spojenecké odhodlanie 2022," uviedol ruský rezort obrany.

Manévre sa podľa ministerstva konajú s cieľom preveriť úlohy spojené "so zabránením a odrazením vonkajšej agresie", ako aj s "bojom proti terorizmu a ochrane záujmov Zväzového štátu".

Podľa plánu majú vojaci počas manévrov nacvičovať posilnenie ochrany hraníc, zabránenie preniknutiu ozbrojených skupín či blokovanie dodávok zbraní a munície. Okrem toho budú trénovať, ako nájsť a zničiť nelegálne formácie či prieskumné skupiny pomyselného protivníka. Ruskí vojaci by podľa vyjadrení predstaviteľov ruskej armády, ako aj samotného Kremľa mali po skončení cvičení opustiť územie Bieloruska, píše agentúra Interfax.

Biely dom v stredu vyjadril znepokojenie z konania týchto vojenských cvičení. Podľa hovorkyne Bieleho domu Jen Psakiovej ich USA vnímajú ako krok k "eskalácii a nie deeskalácii" napätia.

Tieto manévre sa totiž konajú v čase krízy vo vzťahoch Ruska a Severoatlantickej aliancie. Spojené štáty, ako aj ďalší členovia NATO a západné krajiny obviňujú Rusko z toho, že nazhromaždilo v blízkosti ukrajinských hraníc svoje vojská a plánuje na ňu zaútočiť, a to aj z územia Bieloruska. Rusko popiera tvrdenia, že chystá inváziu na Ukrajinu, no žiada od NATO a USA bezpečnostné záruky.

Ako už skôr informovalo ruské ministerstvo obrany, previerka previerke schopnosti rýchlej reakcie ozbrojených síl Zväzového štátu Ruska a Bieloruska sa uskutoční v dvoch etapách. Prvá etapa trvala do 9. februára a bola venovaná najmä presunu vojakov a vytvoreniu pracovných skupín v Bielorusku, ochrane dôležitých vojenských a štátnych objektov a ochrane štátnych hraníc vo vzdušnom priestore. Druhá etapa, ktorá sa začala vo štvrtok, potrvá do 20. februára.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok