Britská polícia vyšetruje Johnsonove večierky, e-mailom osloví vyše 50 ľudí

TA3 TASR
10.2.2022 09:41

Britská Metropolitná polícia (MPS) osloví prostredníctvom elektronickej pošty viac ako 50 ľudí v rámci vyšetrovania večierkov, ktoré sa v sídle britského premiéra na Downing Street 10 a na ulici Whitehall v Londýne uskutočnili v období lockdownu.

Premiér Johnson stratil matku. Bola preňho najvyššou autoritou
TASR/AP

Policajné vyšetrovanie s názvom Operation Hillman má za cieľ potvrdiť možné porušenie pandemických opatrení na 12. zhromaždeniach v ôsmich rôznych termínoch počas pandémie. Na niektorých z nich sa mal zúčastniť aj britský premiér Boris Johnson.

Metropolitná polícia osloví osoby, ktoré sa údajne zúčastnili na týchto večierkoch. Večierky tejto kauzy známej ako partygate sa konali v období od mája 2020 do apríla 2021. Johnson a jeho manželka Carrie by tiež mali byť medzi vyšetrovanými osobami.

Oslovené osoby musia podľa Metropolitnej polície na e-mail odpovedať v priebehu siedmich dní. Samotné poslanie e-mailu však ešte neznamená, že osobe bude udelená pokuta, pripomína polícia.

Vyšetrovanie Operation Hillman bolo spustené po tom, ako druhá tajomníčka britského úradu vlády Sue Grayová vo svojom vyšetrovaní potvrdila "zlyhanie vedenia a úsudku" na predmetných zhromaždeniach a svoje závery oznámila polícii.

Metropolitná polícia takisto oznámila, že prehodnotí svoje rozhodnutie nevyšetrovať ďalšie zhromaždenie z 15. decembra 2020. Fotografia Johnsona na tomto zhromaždení sa nedávno objavila v britskej tlači, pripomína BBC. Na fotografii zverejnenej denníkom Daily Mirror je Johnson a traja jeho spolupracovníci v kostýmoch a fľaša šumivého vína.

Johnson v posledných týždňoch čelí kritike za večierky usporiadané počas lockdownu. Premiér v spojitosti s týmito zhromaždeniami čelí tlaku zo strany opozičných politikov i viacerých predstaviteľov svojej Konzervatívnej strany, aby odstúpil z funkcie.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok