Výkon športovca nie je všetko. Zimná olympiáda je v porovnaní s letnou aj skúškou vybavenia

TA3 ČTK hm
11.2.2022 07:00

Na letných olympijských hrách môžete dosť dobre reprezentovať prakticky bez akéhokoľvek individuálne upraveného vybavenia. Stačia topánky pre šprintérov a maratóncov, okuliare pre plavcov a rukavice pre boxerov. Pri zimných hrách to až tak neplatí.

Zimná olympiáda je iná ako letná. Okrem výkonu športovca rozhoduje dizajn i technika
TASR/Jaroslav Novák (ilu)

Či už sa ženiete po vyschnutej zemi, plávate v chlórovej vode, snažíte sa inú ľudskú bytosť strhnúť na žinenku, alebo spoločne so svojím tímom poslať loptu do siete, vybavenie na letných hrách nepredstavuje príliš veľký rozdiel. Áno, pri jadeckých disciplínach zrejme záleží na tom, akého máte koňa, zimné olympijské hry sú však niečo úplne iného, píše spravodajský server The Washington Post.

Významnú úlohu tu dosť zohráva možno najrozsiahlejšia (a najdrahšia) zbierka športového vybavenia na svete. Je to mnoho rôznych vozidielok, podlhovastých drevených dosiek a naostrených oceľových čepelí, ktoré športovcov poháňajú po snehu alebo ľade (a často i vzduchom) či už s pomocou korčuľovania, lyžovania alebo kĺzania. A potom sú tu helmy, rukavice a topánky, ktoré sú potrebné na to, aby udržali tvár, ruky a nohy v teple.

Kde inde by športovec alebo národná športová federácia minula 25-tisíc dolárov za jediný kus vybavenia ako pri bobistoch? Pýta sa The Washington Post, a dodáva, že 25-tisíc dolárov je cena len za prepravu jedných bobov zo Spojených štátov do Pekingu na zimnú olympiádu. Samotné boby vyrobené automobilkou zvučného mena s použitím vyspelých technológií stoja až 250-tisíc dolárov.

Na zimnej olympiáde a paralympiáde ste často len takí dobrí, ako vaše vybavenie, píše denník. Vaša výstroj je všetkým. Napríklad ráno pred pretekmi v behu na lyžiach prepukne hotové pandemónium, pretože závodníci a ich servismani testujú rôzne páry lyží a voskov, aby zistili, čo je v daných podmienkach najrýchlejšie. "Je to úplny chaos," uviedla Katharine Ogdenová, americká bežkyňa na lyžiach. "Je to ako v tíme NASCAR: Pokiaľ (servismani) neprídu na to, aký vosk je v ten deň najlepší, a ostané tímy áno, potom ste skončili."

Zimné olympijské a paralympijské hry sú viac ako iné športové udalosti - prinajmenšom teda tie, ktorých súčasťou nie sú spaľovacie motory - skúškou nielen športových výkonov, ale i dizajnu a inžinierstva. Nech teda vyhrá ten najlepšie vybavený, uzavtvára The Washingotn Post.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok