Európska komisia vedie voči Slovensku štyri právne konania, ide o životné prostredie

TA3 TASR
9.2.2022 15:59

Európska komisia vedie štyri právne konania voči SR v oblasti životného prostredia. Komisia o tom informovala vo svojom pravidelnom mesačnom súbore rozhodnutí.

Európska komisia vlajky EÚ 1140 px (SITA/AP)
SITA/AP

Komisia vyzvala Slovensko a ďalšie štáty, aby aktualizovalo svoje mapy povodňového ohrozenia a mapy povodňových rizík. SR tiež má dodržiavať pravidlá EÚ týkajúce sa environmentálneho posudzovania národného plánu využívania hydroenergetického potenciálu, ako aj jednotlivých malých vodných elektrární.

Vo veľkej väčšine elektrární sa takéto posúdenie podľa EK neuskutočnilo. SR sa zároveň ocitla v skupine 15 členských štátov, ktoré Brusel vyzýva na ochranu životného prostredia pred inváznymi nepôvodnými druhmi.

Slovensko má dva mesiace na to, aby na spomínané formálne výzvy odpovedalo a nedostatky, na ktoré poukázala eurokomisia, vyriešilo. Ak EK nedostane uspokojivú odpoveď, môže rozhodnúť o vydaní odôvodneného stanoviska.

Komisia vyzýva SR, aby dodržiavala svoje povinnosti vyplývajúce zo smernice o biotopoch a navrhla lokality s európskym významom, ktoré sa zaradia do biogeografických zoznamov EÚ. Komisia zaslala SR formálnu výzvu v júli 2019, ale nedostala uspokojivú odpoveď. Ak na stredajšie odôvodnené stanovisko neodpovie do dvoch mesiacov, exekutíva EÚ môže Slovensko zažalovať na Súdnom dvore Európskej únie.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok