Ministri životného prostredia podpísali deklaráciu. Zaviazali sa k dosiahnutiu dobrého stavu vôd Dunaja

TA3 TASR
8.2.2022 16:25

Komisár pre životné prostredie, oceány a rybolov Virginijus Sinkevičius a 14 európskych ministrov životného prostredia, medzi nimi aj slovenský minister Ján Budaj, podpísali Ministerskú dunajskú deklaráciu.

Hladina Dunaja v Bratislave stúpla takmer k siedmim metrom
TASR/Pavol Zachar (ilu)

Zaviazali sa v nej dosiahnuť dobrý stav vôd, zvýšiť bezpečnosť obyvateľov pred povodňami a suchom a prinavrátiť do Dunaja jesetera. Informovalo o tom v utorok tlačové oddelenie Ministerstva životného prostredia (MŽP) SR. "Tak, ako je hlucháň hôrny symbolom nedotknutej prírody a fungujúceho prirodzeného lesného ekosystému, tak je niekoľkometrový jeseter známkou kvality čistej a zdravej vody v Dunaji," skonštatoval Budaj. Je podľa neho tiež dôležité odstraňovať umelé bariéry vo vodných tokoch.

Zdravé rieky

Poukazuje aj na zdravé rieky, ktoré majú samočistiacu schopnosť. Moderná vodná politika musí byť podľa neho založená na ochrane riečnych ekosystémov a šetrnom hospodárení s vodou. "Slovensko má významné prírodné dedičstvo ukryté tiež v lužných lesoch, ktoré patria k najproduktívnejším ekosystémom. Podmáčané a zaplavované mokrade tu majú výrazný vplyv na zdroje pitnej vody Žitného ostrova," poznamenal minister.

Cieľom MŽP je mať krajinu v povodiach, ktorá je schopná zadržiavať vodu a plniť ekosystémové služby. Súčasne musí chrániť obyvateľov a ich majetok pred povodňami. Upriamuje pozornosť i na revitalizáciu riek a ich oslobodzovanie, tiež na nevyhnutnosť ich ochrany pred znečisťovaním.

Pilierom Ministerskej dunajskej deklarácie je podľa slovenského envirorezortu Plán povodia Dunaja a Plán manažmentu povodňových rizík povodia Dunaja. Tieto plány vychádzajú zo strategických dokumentov na národnej úrovni – Vodného plánu Slovenska na roky 2022 až 2027 a Koncepcie vodnej politiky do roku 2030 s výhľadom do roku 2050. Rezort deklaruje, že obe dokumenty predloží vláde na schválenie v prvom štvrťroku 2022.

Ochrana vôd

Zasadnutie na úrovni ministrov sa uskutočňuje raz za šesť rokov pri príležitosti spoločného podpisu ministerskej deklarácie, ktorá vyjadruje víziu dunajských krajín spolupracovať pri ochrane a manažmente vôd. Organizátorom je Medzinárodná komisia na ochranu rieky Dunaj so sídlom vo Viedni.

V tejto súvislosti vyvíja podporné aktivity a opatrenia v povodí rieky Dunaj, koordinuje implementáciu smerníc EÚ v oblasti vôd a vytvára platformu na pokračujúcu výmenu skúseností a uľahčuje spoluprácu medzi členskými a nečlenskými krajinami Únie.

Rieka Dunaj spája 14 krajín (Nemecko, Rakúsko, Česká republika, Slovensko, Maďarsko, Slovinsko, Chorvátsko, Srbsko, Čierna Hora, Bosna a Hercegovina, Bulharsko, Rumunsko, Moldavsko a Ukrajina).

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok