Štát pomôže školám aj nemocniciam, nárast cien energií chce vykompenzovať miliónmi eur

TA3 TASR
9.2.2022 15:37

Minister financií Igor Matovič oznámil počas spoločného tlačového brífingu s koaličnými partnermi pomoc v súvislosti so stúpajúcimi cenami energií na Slovensku. Na pomoc stredným a základným školám pôjde 30 miliónov eur, nemocnice dostanú 12 miliónov eur a zariadenia sociálnych služieb dostanú 10 miliónov.

Zdraženie treba vydokladovať

Minister práce Milan Krajniak (Sme rodina) povedal, že začiatkom budúceho týždňa rezort práce zverejní informácie pre ZSS, ako môžu o tieto peniaze žiadať. Nebude sa podľa jeho slov brať ohľad na to, či sú tieto zariadenia verejné, súkromné alebo pobytové či ambulantné. "Bude sa to týkať, samozrejme, aj detských domovov," poznamenal minister s tým, že kritériá spĺňajú i zariadenia krízovej intervencie.

"Pomoc by mala byť vo výške zhruba 10 miliónov eur, ale budeme žiadať od každého, aby vydokladoval nárast cien energií a na základe toho rozhodneme o pridelení dotácie," vysvetlil Krajniak, ako bude prebiehať kompenzácie v pôsobnosti jeho rezortu.

Peniaze z rezervy

Matovič vyhlásil, že spomínanú pomoc štát zafinancuje z rezervy štátneho rozpočtu. Zároveň avizoval, že štát plánuje pomôcť aj v budúcom roku, a to najmä výrazne vyššou pomocou pre domácnosti dotknuté ďalším zdražovaním energií. "Bude to rádovo v stovkách miliónov eur," vyčíslil minister.

Ministerka investícií Veronika Remišová skonštatovala, že vláda sa rozhodla poskytnúť kompenzácie pre zraniteľných odberateľov. Zdôraznila, že problémom sú aj domácnosti v bytových domoch, ktoré majú vlastnú kotolňu a neprimerane sa im zvýšili ceny energií. Podľa Remišovej je dôležité pomôcť aj osamelým dôchodcom či matkám samoživiteľkám, ktoré žijú v takýchto domácnostiach. 

"Som rada, že vo vládnej koalícii sme našli zhodu, že im pomôžeme," povedala ministerka s tým, že táto pomoc má smerovať aj do budúcnosti. Domácnosti v bytoch s vlastnou kotolňou by si podľa novej legislatívy mohli vybrať, či chcú byť regulovanými subjektami, alebo nie.

Extrémne nárasty cien

Sulík potvrdil, že pripravuje spomínanú legislatívu. "Treba však rovno povedať, že byť regulovaným subjektom neznamená vždy výhodu," okomentoval Sulík s tým, že to vidieť napríklad aj na domových kotolniach, ktoré regulované neboli a boli práveže viac rokov v cenovej výhode, kým bol trh ustálený.

Pri bytových domoch s vlastnou kotolňou ešte Sulík uviedol, že niektoré nárasty cien sú naozaj extrémne. "Tam vláda prostredníctvom ministerstva hospodárstva zasiahne," vyhlásil s tým, že rezort v pondelok (14. 2.) zverejní konkrétne informácie a e-mailovú adresu, na ktorú budú môcť zástupcovia bytových kotolní napísať a dostanú potom bližšie informácie.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok