Sušené potraviny sú praktické a chutné, na ich škodlivé účinky však nemyslíme

Dehydrované potraviny môžu byť vhodnými základnými alebo núdzovými zásobami, ktoré mať doma. Mnoho druhov sušených potravín, ako sú fazuľa, ovocie a mäso, môžete skladovať pri izbovej teplote bez obáv, že sa pokazia alebo stratia kvalitu. Dehydrované potraviny však majú iné vlastnosti ako čerstvé a ich použitie môže byť menej zdravé.

Sušené potraviny sú praktické a chutné, na ich škodlivé účinky však nemyslíme
FreeFoto

Veľa kalórií

Pretože dehydratácia je proces, ktorý odstraňuje vodu, dehydrované potraviny majú vyšší obsah kalórií ako ich čerstvé náprotivky. Malá hmotnosť sušeného ovocia vám síce uľahčí túry ako by ste so sebou nosili čerstvé ovocie, ale príliš veľa jeho konzumácie môže viesť k priberaniu, pretože obsahuje vyšší obsah kalórií. Šálka čerstvých plátkov jabĺk obsahuje 60 kalórií, zatiaľ čo šálka dehydrovaných jabĺk až 200 kalórií.

Vysoký obsah cukru

Dehydrované potraviny môžu obsahovať pridaný cukor alebo konzervačné činidlo. Šálka čerstvých čučoriedok obsahuje 84 kalórií a 15 gramov cukrov z prírodných zdrojov, zatiaľ čo 1/4 šálky sušených, sladených čučoriedok obsahuje 127 kalórií a 27 gramov cukrov. 

susene ovocie FreePik

Vysoký obsah sodíka

Soľ je ďalšou bežnou konzervačnou látkou v dehydrovaných potravinách a strava s vysokým obsahom sodíka môže viesť k hypertenzii a koronárnej chorobe srdca. Zatiaľ čo väčšina druhov mäsa má prirodzene nízky obsah sodíka, sušené mäso, ako je saláma a hovädzie mäso, má zvyčajne vysoký obsah sodíka. Denný odporúčaný príjem sodíka je maximálne 2 300 miligramov a porcia sušeného hovädzieho mäsa obsahuje viac ako 780 miligramov sodíka. 

susene mäso FreePik

Dehydrované jedlo môže byť pohodlné, ale jeho príprava môže trvať dlhšie. Sušené mlieko musíte rozpustiť vo vode, než ho budete môcť vypiť, a možno budete musieť sušené fazule hodiny povariť alebo namočiť cez noc, kým ich budete môcť jesť a pod.

Témy: potravina
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok