Ukrajina bude spolupracovať so Slovenskom v oblasti kyberbezpečnosti, uviedla Remišová

TA3 TASR
8.2.2022 16:06

Slovensko štartuje s Ukrajinou spoluprácu v oblasti kyberbezpečnosti a digitálnych inovácií. Je to výsledkom utorkovej pracovnej cesty vicepremiérky a ministerky pre informatizáciu Veroniky Remišovej.

Rokovanie vlády
TA3 / David Duducz

Informoval o tom tlačový odbor Ministerstva investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie (MIRRI) SR. Remišová v Ukrajine rokovala aj s premiérom Denisom Šmyhalom a zúčastnila sa na medzinárodnom digitálnom samite Diia.

Riešenie hrozieb

Remišová zároveň deklarovala, že Ukrajina sa môže na Slovensko spoľahnúť pri riešení bezpečnostných hrozieb. Témou rokovaní v Kyjeve, kde sa vicepremiérka stretla okrem premiéra aj s ministrom pre digitálnu transformáciu Mykhailom Fedorovom, bola tiež možnosť užšej spolupráce v oblasti digitalizácie, kybernetickej bezpečnosti alebo projektov na podporu výmeny študentov a vzdelávania. "Riešime podobné výzvy a bola by škoda nevyužiť potenciál, ktorý takáto spolupráca ponúka," podotkla Remišová.

Vicepremiérka vyzdvihla, že silnou stránkou Ukrajiny je IT sektor. "U našich východných susedov sídli viac ako 4-tisíc technologických spoločností. Ukrajina sa dokonca umiestnila na 12. priečke v celosvetovom rebríčku exportu IT služieb, čo predstavuje štvrtinu ukrajinského exportu a štyri percentá hrubého domáceho produktu (HDP). Má tiež bohaté skúsenosti v oblasti digitálnych služieb pre občanov," podotkla s tým, že od roku 2019 majú ukrajinskí študenti možnosť študovať IT odbory na Slovensku.

"Hovorili sme tiež o možnostiach, ako podporiť viac slovenských študentov, aby technologické odbory študovali na ukrajinských vysokých školách, z ktorých viaceré sa vo svetových rebríčkoch umiestňujú pred slovenskými univerzitami," poznamenala ministerka.

Informačná vojna

Pozornosť venovali na rokovaní v Kyjeve aj kyberbezpečnosti. "Ukrajina dlhodobo čelí informačnej vojne, ktorá sa v posledných týždňoch ešte zintenzívnila. Jej súčasťou sú vážne kybernetické útoky, ktorých cieľom sa prednedávnom napríklad stali desiatky vládnych stránok alebo energetický sektor," zhrnula Remišová s tým, že ukrajinskí partneri vyjadrili záujem o posilnenie spolupráce v oblasti kyberbezpečnosti, v ktorej má Slovensko podľa jej slov veľmi dobré výsledky.

"Pred niekoľkými mesiacmi sme rozbehli napríklad spoločné školenia s Centrom NATO pre boj proti kyberhrozbám v Estónsku a Slovensko len ako 23. krajina sveta získalo prístup do globálnej databázy únikov prihlasovacích údajov užívateľských účtov," povedala ministerka.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok