Ukrajinská armáda usporiada vojenské cvičenie

TA3 TASR
8.2.2022 10:22

Ukrajinská armáda usporiada od 10. do 20. februára vojenské cvičenie. Tieto manévre budú odpoveďou na ruské vojenské cvičenia, ktoré sa tento mesiac konajú v Bielorusku i v blízkosti ukrajinských hraníc, oznámil v pondelok večer ukrajinský minister obrany Olexij Reznikov. TASR správu prebrala od agentúry Reuters, ktorá o tom informovala v utorok.

Chorvátsko Ukrajina
TASR/AP

Reznikov pre nemenovanú ukrajinskú televíziu uviedol, že príslušníci ukrajinskej armády neustále absolvujú rôzne vojenské cvičenia a že od 10. februára začnú nacvičovať používanie bezpilotných lietadiel Bayraktar a protitankových rakiet Javelin a NLAW, ktoré Ukrajine poskytli zahraniční partneri.

Ruské vojenské jednotky a technika začali do Bieloruska prichádzať v druhej polovici januára, aby sa tam zúčastnili na náhle zvolanej previerke schopnosti rýchlej reakcie ozbrojených síl Zväzového štátu Ruska a Bieloruska. Spoločné vojenské manévre sa uskutočnia na západe Bieloruska, v blízkosti jeho hraníc s Poľskom a Litvou, ktoré sú členmi organizácie NATO, ako aj blízko južných hraníc s Ukrajinou.

Tieto cvičenia sa konajú v čase, keď sa západné krajiny obávajú možnej ruskej invázie na Ukrajinu. Rusko popiera, že plánuje zaútočiť na Ukrajinu, žiada však bezpečnostné záruky od USA a Severoatlantickej aliancie ktoré zahŕňajú aj požiadavku, aby sa Ukrajina nestala súčasťou organizácie NATO.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok