V okresoch v strede Slovenska omikron mešká, v Námestove či Tvrdošíne je už situácia nádejná

TA3
9.2.2022 07:00

Omikronová vlna už vo viacerých okresoch Slovenska začína klesať. Prognózy o kolapse celých priemyselných odvetví sa zatiaľ nenaplnili, nemocnice nie sú preplnené. O tom, ako bude vyzerať dobeh omikronu, sme hovorili s dátovým analytikom Ivanom Bošňákom.

Ilustračné foto
TA3 / David Duducz

Opätovné nakazenie

V Dánsku sú prvotné infekcie rovnako časté ako tie opätovné. Podľa Bošňáka ide o veľké prekvapenie. Omikronom sa teda nakazí rovnaké percento ľudí, ktorí už covid mali, ako ľudí, ktorí doteraz neboli pozitívni. Reinfekcia znamená, keď sa nakazí človek, ktorý mal pred viac ako 60 dňami pozitívny PCR test.

"Reinfekcie sú veľmi časté. Čo nie je časté je, že tí ľudia idú do nemocnice," skonšatoval. Podľa Bošňáka nám však stále na Slovensku chýbajú presné čísla a údaje. Peniaze u nás išli do testovania, ale nešli do vybavenia, respektíve do následných aktivít, ktoré by sme mali robiť. Analýzy potom robia súkromné laboratóriá alebo Slovenská akadémia vied z peňazí, ktoré majú ušetrené. "Nemáme dáta z výskumov, z vedeckých prác a z tých aktivít, ktoré by sme mali robiť," kritizuje Bošňák.

Ako sú na tom okresy?

Dunajská streda, Komárno a Senec sú podľa mapy 7-dňovej incidencie okresmi s výrazným zlepšením. Podobne sú na tom aj Námestovo, Tvrdošín a Dolný Kubín. Podľa Bošňáka ide o región, kde by bol "trošku optimistický"

"Svidník, Stropkov, Bardejov, Kežmarok, Stará Ľubovňa. Dnes vidíme, že sú to okresy, ktoré sa nezhoršujú významne. Asi tam v rámci omikronovej vlny, ktorá bude trvať ešte štyri, šesť, osem týždňov, môže dôjsť k rušeniu opatrení trošku skôr, ako v okresoch v strede krajiny, kde omikron mešká," priblížil dátový analytik.

Ako je to s hospitalizovanými a obeťami v omikronovej vlne? "Seniori nad 60 rokov reprezentujú dve tretiny pacientov a 90 percent úmrtí," konkretizoval Bošňák s tým, že ak by sme mali v nemocniciach len tretinu ľudí do šesťdesiat rokov, nemocnice by to podľa neho zvládli. "Ich stavy nie sú tak zložité a opateru potrebujú menej dní ako starkí, ktorí tam ostávajú aj týždne," myslí si Bošňák.

Podľa Bošňáka sa nemôžeme pozerať na priemerné čísla, kedy bude špička omikronu na Slovensku. Môže to byť podľa neho tento týždeň, ale aj ten budúci. Veľkú nádej vidí Bošňák v tom, že k poklesu prípadov nákazy už došlo v Námestove, Tvrdošíne či v Dunajskej Strede. Uvoľňovanie opatrení by podľa Bošňáka malo prísť okolo konca februára a začiatku marca.

Celú reláciu si môžete pozrieť tu:

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok