Šanca infikovať sa bude v najbližších 10 dňoch najväčšia za celú pandémiu, upozorňuje matematik Kollár

TA3
8.2.2022 10:41

Ľudí s pozitívnym testom stále pribúda, aj keď čoraz pomalším tempom. Kapacita PCR testovania naráža na svoje limity, aj preto nárast nakazených výrazne spomaľuje, ako píše matematik Richard Kollár. Zlým znamením je podľa neho najmä stúpajúca pozitivita testov, zároveň však v blízkom čase očakáva vrchol omikronovej vlny.

Ilustračné foto
TA3 / David Duducz

Zlé znamenia

"Robiť dostatočne veľa testov na otestovanie každého infikovaného je v tejto vlne už nereálne a ekonomicky neefektívne," konštatuje Kollár. Upozorňuje, že zlým znamením je stúpajúca pozitivita testov. Priemerná 7-dňová pozitivita antigénových testov je viac ako 10-percentná, podľa Kollára je to pri antigénoch "ohromujúce číslo".

"Zlou správou v PCR incidencii je ale začiatok rýchleho nárastu incidencie v ohrozených skupinách. Vo vekových skupinách 60-70 narástla incidencia za týždeň až o polovicu. V skupinách 75-79, či 90-94 to bolo ešte viac, takmer dvojnásobok," píše v statuse.

Priemerná 7-dňová pozitivita PCR testov je v posledných dňoch nad 50 percent, Bratislava je na úrovni nad 40 percent, uvádza Kollár s tým, že väčší nápor na testovacích miestach si v Bratislave nevšimol. 

Výpadky ešte neprišli

Podľa Kollára "však všetko nasvedčuje tomu, že behom tohto týždňa, prípadne toho budúceho, by Slovensko mohlo zaznamenať aspoň v pozorovaných dátach vrchol prebiehajúcej vlny". "To je dobrá perspektíva. Šanca infikovať sa bude preto v najbližších 10 dňoch na Slovensku najväčšia počas celej pandémie. A potom už bude klesať," upozorňuje. 

Možné komplikácie by podľa matematika mohli súvisieť s podvariantom BA.2, ktorý by mohol spôsobiť mierne oneskorenie. Kollár pripomína, že na Slovensku hrajú rolu aj regionálne rozdiely, "ale okresov, kde už sa dá veriť tomu, že sú určite za vrcholom vlny, je zatiaľ len pár". Podľa Kollára by  mali začať rýchlejšie pribúdať tento týždeň.

Kollár odhaduje, že za pár posledných týždňov sa variantom omikron infikovalo viac ako pol milióna obyvateľov Slovenska. Veľké výpadky v spoločnosti zatiaľ nenastali, Kollár zdôrazňuje, že najväčší nápor príde pravdepodobne tieto dva týždne. "Budú to také akoby Vianoce, keď niektoré veci nefungujú úplne tak, ako si predstavujeme," opisuje.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok