Parlament rokuje o obrannej dohode s USA. Vystúpiť chcel aj Žilinka, jeho žiadosť však neprešla

TA3 TASR
8.2.2022 13:09

Národná rada začala mimoriadne rokovanie o dohode o obrannej spolupráci s USA. Schôdzu zvolal predseda parlamentu Boris Kollár. O vystúpenie v pléne požiadal aj generálny prokurátor Maroš Žilinka, jeho žiadosť však poslanci neschválili.

Mimoriadna schôdza k Dohode o spolupráci v oblasti obrany medzi vládou SR a vládou Spojených štátov amerických sa začala v utorok. Dohodu už odsúhlasila vláda, minulý týždeň ju zástupcovia SR a USA podpísali v americkom Washingtone. Zmluvu musí ešte odobriť národná rada. Potrebná je tiež ratifikácia prezidentkou.

Priamy prenos z rokovania môžete sledovať aj TU.

Generálna prokuratúra dohodu s USA odmieta ako celok, v medzirezortnom pripomienkovom konaní uplatnila 35 zásadných pripomienok. Dohoda by mala umožniť americkým ozbrojeným silám využívať vojenské letiská Malacky-Kuchyňa a Sliač, prípadne iné dohodnuté zariadenia a priestory. Slovensko ich má poskytovať bez nájomného. Dohoda by mala platiť desať rokov. Potom zostáva platná, alebo ju možno vypovedať s ročnou výpovednou lehotou.

Predstavitelia vlády deklarovali, že zmluva neohrozuje suverenitu a zvrchovanosť SR. Opozícia ju kritizuje a hovorí o vytváraní amerických vojenských základní na Slovensku, približovaní amerických vojsk k ruskej hranici a okliešťovaní kompetencií našich štátnych orgánov. Prezidentka Zuzana Čaputová uzavretie dohody podporuje.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok