Strana Hlas nepodporí obrannú dohodu s USA. Ide o nevýhodnú zmluvu, vyhlásil Pellegrini

TA3 TASR
7.2.2022 16:02

Nezaradení poslanci Národnej rady SR okolo predsedu mimoparlamentného Hlasu-SD Petra Pellegriniho nepodporia obrannú dohodu s USA. Uviedol to Pellegrini v pondelok počas tlačovej konferencie.

Peter Pellegrini, predseda strany Hlas-SD
TA3 / David Duducz

Strana Hlas-SD podľa jeho slov vyzýva predstaviteľov vládnej koalície k stiahnutiu slovensko-americkej obrannej dohody z rokovania parlamentu. "Urobte toto výrazné politické gesto na upokojenie vnútropolitickej situácie na Slovensku," povedal. Ako ďalej dodal, efektívna zahraničná politika sa nedá robiť bez silnej vnútropolitickej dôvery a zahraničnopolitickej zhody naprieč celým spektrom.

"Ide o nevýhodnú zmluvu," vyhlásil Pellegrini s tým, že ani interpretačné doložky nevyvrátili dodnes ich odborné výhrady. Vyzval k hľadaniu zahraničnopolitického konsenzu.  

Presadenie tejto zmluvy úzkou skupinou politicky vyvolených demontuje podľa neho dôveru verejnosti. "Dosiahnu na chvíľku želaný cieľ, avšak hodnotové vedomie spoločnosti je a bude rozvrátené. Výsledkom toho je polarizujúca sa spoločnosť s radikálnou náladou," uviedol.

Dohodu o obrannej spolupráci už odsúhlasila vláda, minulý týždeň ju zástupcovia SR a USA podpísali v americkom Washingtone. Zmluvu musí ešte odobriť Národná rada SR. Potrebná je tiež ratifikácia prezidentkou SR.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok