Vedci odhalili abnormality v pľúcach ľudí, ktorí trpia postcovidovým syndrómom

TA3
9.2.2022 06:00

Niektorí ľudia majú problémy aj po prekonaní koronavírusu, diagnózou s pretrvávajúcimi príznakmi je postcovidový syndróm, takzvaný dlhý covid. Mnohí pacienti ešte dlho trpia napríklad dýchavičnosťou. Prvotné zistenia novej štúdie naznačujú, čo za tým môže byť.

nemocnica pacient koronavírus ilu 1140px (SITA/AP)
SITA/AP

Prvé zistenia novej štúdie, ktorá bola zatiaľ zverejnená ako preprint, odhalili u pacientov trpiacich postcovidovým syndrómom abnormality v pľúcach. V pilotnej štúdii skúmali 36 pacientov a zistili, že koronavírus môže spôsobiť mikroskopické poškodenia pľúc, ktoré bežné testy nedohalia, píše britský denník The Guardian.

Prvé zistenia ukázali zmeny v pľúcach

Jedným z príznakov dlhého covidu je u väčšiny pacientov dýchavičnosť, doteraz však nebolo jasné, či to má spojenie skôr s únavou alebo niečím iným. Podľa lekárky Emily Fraserovej, ktorá je spoluautorkou štúdie, sú ich zistenia prvým dôkazom, že môže ísť o skutočné poškodenie pľúc. "Ide o prvú štúdiu, ktorá preukázala abnormality v pľúcach ľudí, ktorí trpia dýchavičnosťou. Je pravdepodobné, že práve covid je zodpovedný za zmeny v mikroštruktúre pľúc," uviedla Fraserová s tým, že v práci naďalej pokračujú.

Klinická docentka na King’s College v Londýne Claire Steves, ktorá sa na štúdii nepodieľala, si myslí, že tieto zistenia môžu len pomôcť ľuďom s postcovidovým syndrómom a problémom dýchavičnosti. "Výsledky štúdie naznačujú, že efektivita pľúc môže byť ohrozená, aj keď sa ich štruktúra na prvý pohľad javí ako normálna," uviedla. Podľa nej by sa však malo počkať na skompletizovanie celej štúdie.

Pozorovať chcú ešte viac ľudí

Štúdia má za cieľ pozorovať 400 ľudí s využitím špeciálnej techniky. Pacienti počas výskumu dýchajú plyn xenón, vedci ho totiž dokážu sledovať ako sa presúva z pľúc do krvného obehu, na základe toho vedia určiť, ako pľúca fungujú. Počas pilotných skúšok pozorovali tri skupiny ľudí - pacientov diagnostikovaných s dlhým covidom, pacientov hospitalizovaných s koronavírusom a zdravú kontrolnú skupinu.

Prvotné zistenia preukázali abnormality v pľúcach najmä u tých, ktorí trpia postcovidovým syndrómom alebo tých, ktorí boli hospitalizovaní s ťažším priebehom ochorenia. "Títo pacienti s dlhým covidom neboli v nemocnici a nemali ani závažnejší priebeh koronavírusu. Niektorí však zažívajú symptómy covidu ešte dlho po prekonaní nákazy," uviedol Fergus Gleeson, rádiológ a hlavný výskumník štúdie.

Odborníci vo svojom výskume aj naďalej pokračujú, Gleeson verí, že sa im podarí zistiť, aké množstvo ľudí tieto abnormality postihujú a či sa časom tento stav dokáže zlepšiť. Fraserová však uviedla, že rehabilitačné programy pre ľudí s dlhým covidom sú stále užitočné. "Ľudia by si nemali myslieť, že keď majú poškodenie pľúc už niet cesty späť, stále vieme urobiť pokrok," doplnila.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok